Ga naar de inhoud
Vliegtuigen zitten vol

Lange rijen en topdrukte in meivakantie: vliegvelden waarschuwen reizigers

Lange rijen bij de incheckbalies op Schiphol (archieffoto). Beeld © ANP

Luchthavens maken zich op voor extreme drukte vanwege de meivakantie. Reizigers kunnen hun borst natmaken: Schiphol en Eindhoven Airport waarschuwen voor lange rijen, extra wachttijden en mogelijke annuleringen. De dringende oproep is dan ook: kom ruim op tijd én 'trek gympies aan'.

 "We verwachten dit weekend al topdrukte. Vergelijkbaar met de periode van voor corona", zegt woordvoerder Dennis Muller van Schiphol.

's Lands grootste luchthaven zucht onder personeelstekorten. "Vanwege de coronapandemie is veel personeel gestopt en ander werk gaan doen", licht de woordvoerder toe. "Bij de incheckbalies en security kampen we met te weinig mensen."

Dat heeft gevolgen. "Vooral tijdens de piekmomenten zullen reizigers dat merken, 's ochtends tot 11 uur en in middaguren tussen 13 en 14 uur." De hele meivakantie wordt topdrukte verwacht. "Op de echt drukke dagen, zoals in de weekenden, kan het zijn dat we richting de 200.000 reizigers gaan."

Transavia, de grootste vakantievlieger, verwacht vanaf dit weekend ook topdrukte. "We hebben alles zo veel mogelijk opgeschaald. We zijn er helemaal klaar voor, onze vliegtuigen zitten helemaal vol", zegt Transavia-woordvoerder Claudia Metz. 

Corona-nasleep

Ook Transavia heeft last van de corona-nasleep en kampte met flinke personeelsuitval. "We hebben de afgelopen tijd vijfhonderd nieuwe medewerkers aangenomen. Nog niet iedereen is opgeleid, maar we zijn een eind op weg."

Transavia is al weken bezig met de voorbereidingen voor de meivakantie. "De afgelopen weken moesten we enkele vluchten annuleren", erkent de woordvoerder. "We kunnen annuleringen nooit helemaal uitsluiten, maar we verwachten absoluut geen massale uitval. En als het zover komt, krijgen reizigers dat ver van tevoren te horen en regelen we een oplossing."

De Koninklijke Marechaussee, belast met de paspoortcontrole, zet ook alle zeilen bij om de verwachte topdrukte aan te kunnen. "We zetten in de meivakantie extra marechaussees in. Daarmee hopen we lange rijen bij de paspoortcontroles te voorkomen", zegt een woordvoerder desgevraagd.

Maar keiharde garanties zijn er niet. "Ons werk moet secuur gebeuren. Op veiligheid doen we geen concessies. Dus de wachttijd kan op drukke momenten zeker oplopen." 

Eindhoven Airport 

Ook vanuit Eindhoven Airport klinkt de waarschuwing: er wordt topdrukte verwacht, wachtrijen kunnen oplopen. "Ook wij hebben overal handjes tekort, dus houd rekening met meer wachttijd bij de securitycheck of de horeca."

Kom ruim op tijd, is het devies. "Het liefst minstens tweeënhalf uur voor vertrek", zegt de woordvoerder. De Eindhovense luchthaven is zelfs een speciale campagne gestart om reizigers te waarschuwen voor de drukte.

Draag gympies

Een paar tips: reserveer van tevoren een parkeerplekje, check online in, trek makkelijke kleding kleiding aan (gympen dus, geen hakken), neem geen dingen mee in je bagage die er niet in mogen en hou je paspoort bij de douane gereed. "Wij doen ons stinkende best, maar we zijn ook afhankelijk van de medewerking van de passagiers", zegt de woordvoerder. 

De meivakantie wordt traditioneel gezien als de start van het zomerseizoen. Bij reisorganisatie TUI, die volledige vakantiereizen aanbiedt, zien ze weer de drukte als vóór coronatijd. "Bestemmingen rond de Middellandse Zee zijn het populairst. En Turkije is dit jaar razend populair", zegt Petra Kok namens TUI. 

Kom drie uur van tevoren

Transavia adviseert voor alle vluchten om drie uur van tevoren aanwezig te zijn. "Kom ook niet extreem vroeg, want dat zorgt alleen maar voor extra drukte."

De woordvoerder van Schiphol sluit zich daarbij aan: "Als je uren eerder komt, zorgt dat alleen maar voor onnodige drukte. En de incheckbalies zijn dan vaak nog niet open. Houd onze app en je reisinformatie goed in de gaten."

Mondkapje

TUI heeft in samenwerking met meerdere vliegmaatschappijen een extra incheckmogelijkheid opgezet. "Vanwege de verwachte drukte hebben we die van 22 april tot 3 mei georganiseerd bij P3. Daar kun je ook je bagage inchecken."

Nog een laatste tip voor vakantiegangers die gaan vliegen: vergeet je mondkapjes niet. Na de securitycheck en in de vliegtuigen zijn die nog altijd verplicht.