Ga naar de inhoud
Heroïne- en wiethandel

'Politie volgde verdachte moord op Turkse broers in Zwolse McDonald's al langer'

De McDonald's in Zwolle waar de schietpartij plaatsvond. Beeld © ANP

De politie blijkt Veysel U., hoofdverdachte van de moorden in een McDonald's-filiaal in Zwolle, al veel langer op de korrel te hebben gehad. Ook diens vader zou al vele jaren in de gaten worden gehouden. Beiden zouden connecties hebben met drugscriminelen.

Dat meldt RTV Oost, dat zich baseert op justitiële documenten. Veysel U. zou op 30 maart aan het begin van de avond de Turkse broers Hüseyin en Ali Torunlar doodgeschoten hebben in het volle restaurant.

Over het motief is nog niets bekend. Verschillende bronnen wijzen op een vergeldingsactie in het drugsmilieu.

Schoonzoon
Lees meer
Schoonzoon doodgeschoten man McDonald's: 'Onze familie is kapotgemaakt'

Heroïnesmokkel

Verdachte U. en zijn vader waren al bekend bij de politie. De vader zou in de jaren 90 betrokken zijn geweest bij het witwassen van drugsgelden voor de zogenoemde 4M-bende, een van de grootste criminele organisaties uit die tijd die vanuit Turkije voor miljoenen aan heroïne naar Nederland smokkelde.

Ook werden, veel later, vader en zoon veroordeeld in een zaak die te maken had met de huur van een pand in Deventer waarin wiet werd verbouwd. Daarmee werd grof geld verdiend, maar toch zouden vader en zoon in de schulden hebben gezeten. Ze zouden moeite hebben gehad de huur van het pand te voldoen.

Vrijgekocht

Ook de twee McDonald's-slachtoffers zouden met de 4M-bende in aanraking zijn geweest. Ze zouden daar in het verleden bij hebben aangeklopt om geld. Een van de broers zou ontvoerd zijn in Parijs en hij moest worden vrijgekocht voor 300.000 euro, meldt RTV Oost.

Medewerkers
Lees meer
Medewerkers McDonald's Zwolle 'diep aangeslagen' na schietpartij

Hoe de relatie tussen verdachte U., diens vader en de twee vermoorde broers precies in elkaar zit, is niet duidelijk. RTV Oost sprak met oud-politiechef Van Zwam, die het criminele reilen en zeilen van de M4-bende onderzocht. Hij zegt dat er 'een boel open eindjes waren' en dat het onderzoek zich vooral richtte op de hoofdpersonen, de familie M.

Hij benadrukt dat niet alle conflicten bekend waren en dat niet alle verdachten voor de rechter zijn gebracht. "Maar het geheugen in die wereld is lang en de rancune is groot."

Politie
Lees meer
Politie zoekt dashcambeelden na fatale schietpartij McDonald's Zwolle

90 dagen langer vast

Hoofdverdachte Veysel U. blijft nog zeker negentig dagen langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Zwolle besliste vorige week zijn voorarrest te verlengen. Hij zit nog in volledige beperking, wat inhoudt dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben. 

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van moord en gaat uit van een gerichte actie tegen de slachtoffers.

Bekijk ook - Verslaggever Jeroen Wetzels over schietpartij Zwolle: 'Grote paniek'

00:39
Verslaggever Jeroen Wetzels vertelt vanaf de plek van de schietpartij over het incident.