Ga naar de inhoud
Regio met veel pluimvee

Opnieuw vogelgriep in Lunteren, ruim 280.000 kippen gedood

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Nico Garstman

Op twee pluimveebedrijven in Lunteren is vogelgriep ontdekt. Ongeveer 280.000 kippen worden gedood om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

In een straal van 1 kilometer rond de getroffen bedrijven liggen nog vijf pluimveebedrijven. De dieren van deze ondernemingen worden uit voorzorg ook geruimd. Bij 52 andere bedrijven vlakbij wordt onderzoek gedaan naar vogelgriep.

Gebied met veel pluimvee

In Lunteren is dit jaar al vaker vogelgriep gevonden. Vorige week was dat voor het laatst. Het is een gebied met veel pluimvee. In de 10 kilometerzone rond de getroffen ondernemingen zijn meer dan 230 pluimveebedrijven te vinden.

In deze zone geldt een vervoersverbod.

Vervoersverbod
Lees meer
Vervoersverbod door vogelgriep treft veel pluimveehouders

Watervogels

In de regio rond Lunteren zijn de afgelopen twee weken nu vijf gevallen van vogelgriep gemeld. Hier komen echter relatief weinig watervogels voor die vaak de bron van besmetting zijn. 

Minister Henk Staghouwer (Landbouw) heeft daarom de Deskundigengroep Dierziekten om advies gevraagd over deze situatie en of er extra maatregelen mogelijk zijn om verdere verspreiding te voorkomen.

De
Lees meer
De vogelgriep heeft Europa in zijn greep: zes vragen beantwoord

Al maanden is er vogelgriep in ons land. Sinds oktober vorig jaar geldt daarom een ophokplicht voor vogels bij commerciële pluimveehouders. Veel landen in Europa hebben te maken met vogelgriep.

Bekijk ook - Nieuwe golf vogelgriep: gevaren voor dier én mens nog nooit zo groot

04:15
Nooit eerder kampte Europa met zo'n ernstige uitbraak van vogelgriep als nu. Alleen al in Nederland zijn ruim meer dan een miljoen stuks pluimvee geruimd. De verspreiding onder wilde vogels is het meest alarmerend.