Ga naar de inhoud
Ook minder tevreden met leven

Minder jongeren gelukkig sinds corona: van 88 naar 81 procent

Beeld ter illustratie. Beeld © Robin Utrecht / ANP

Vorig jaar zei 81 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar gelukkig te zijn. In 2019, vóór de coronacrisis, was dat nog 88 procent. Ook zeggen minder jongeren tevreden te zijn met hun leven.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2021 gaf 77 procent van de jongeren aan tevreden te zijn met het leven. In 2019 was dat nog 86 procent.

Daling bij alle Nederlanders

Er is ook een daling te zien tussen 2019 en 2021 als wordt gekeken naar alle Nederlanders van 18 jaar en ouder, maar die is wel minder scherp.

Vier
Lees ook:
Vier keer per week zuipen en snuiven om 'kuttijd' door te komen

In 2019 zei 89 procent gelukkig te zijn en dat is gedaald naar ruim 86 procent. Het percentage tevreden mensen is gedaald van 87 naar net geen 84 procent.

Jongeren: van gelukkigst naar ongelukkigst

De onderzoekers hebben ook bekeken hoe geluksgevoelens zijn veranderd sinds 1997, toen het CBS dit voor het eerst volgens dezelfde methode heeft gemeten. Dan valt op dat jongeren een kwart eeuw geleden de gelukkigste groep waren en nu juist het ongelukkigst zijn.

De statistici hebben voor dit onderzoek aan volwassen Nederlanders gevraagd om hun geluk en tevredenheid een rapportcijfer te geven. Mensen worden als tevreden of gelukkig beschouwd als ze deze aspecten een 7 of hoger hebben gegeven.

Mentale
Lees ook:
Mentale klachten onder studenten: 'De situatie is uitzichtloos'