Ga naar de inhoud
Cold case

Politie houdt verdachte aan voor moord op Mike Duif in 1996

Mike Duif, die in februari 1996 werd doodgeschoten. Beeld © Politie

De politie heeft vandaag in Amersfoort een 54-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de 26-jarige Mike Duif in 1996. Al kort na de moord was de verdachte bij de politie in beeld gekomen, maar door gebrek aan bewijs kon hij niet worden vervolgd.

Informatie van een nieuwe getuige heeft ertoe geleid dat hij alsnog is aangehouden, zegt de politie.

Duif, uit Amersfoort, was in de nacht van 22 op 23 februari 1996 met vrienden op stap gegaan, onder meer in Hilversum. 's Ochtends bracht hij zijn vrienden thuis. Een huisgenoot zag hem die ochtend in bed liggen. 's Avonds trof diezelfde huisgenoot Duif levenloos aan in de keuken van hun flatwoning, badend in een plas bloed. Hij was doodgeschoten.

Conflict tussen drugshandelaren

De politie kwam destijds tot de conclusie dat Duif het slachtoffer was van een conflict tussen drugshandelaren, schrijft het AD. Duif handelde in pc's en computeronderdelen, maar zou ook geregeld in contact hebben gestaan met drugsdealers. In 1995, toen hij in de flat trok, verbaasden omwonenden zich over de dure meubelen en apparaten die naar binnen werden gebracht.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Mensen die in dezelfde flat woonden als Duif, vertelden in 1996 aan de politie dat ze op de dag van de moord rond vijf uur 's middags lawaai uit zijn woning hadden horen komen. Die werd eigenlijk gehuurd door zijn vriendin, die hem doorverhuurde aan mensen die er een wietplantage begonnen, schrijft het AD. Toen die was ontmanteld, ging Duif er wonen met de huisgenoot die zijn lichaam later zou vinden.

Coldcasekalender

De politie vond de onopgeloste moordzaak zo belangrijk, dat die in 2019 belandde op de zogeheten coldcasekalender. Die wordt elk jaar verspreid onder gedetineerden in de hoop dat ze met bruikbare informatie komen. Ditmaal heeft de politie 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot oplossing van de moord.

Politie
Lees ook:
Politie zoekt jongeman die vrouw (21) vanuit het niets in haar rug stak