Voorraad te groot

Weggeven lukt niet meer: miljoenen coronavaccins straks in de prullenbak

19 april 2022 17:21 Aangepast: 19 april 2022 19:04
(Archieffoto) Beeld © ANP

Miljoenen coronavaccins dreigen ongebruikt in de prullenbak te belanden. Nederland heeft een grote voorraad opgebouwd en het lukt niet meer om overgebleven vaccins aan andere landen te doneren.

Steeds meer landen hebben zelf voldoende vaccins op voorraad, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Wereldwijd kunnen sinds eind vorig jaar zo’n 1,5 miljard doses per maand worden geproduceerd.

Distributieprobleem

Een andere oorzaak van de groeiende voorraad is dat armere landen geen capaciteit hebben om meer vaccins te ontvangen en bewaren. Vaak kunnen ze die ook niet goed genoeg verdelen onder de bevolking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanbod coronavaccins overtreft de vraag, toegang vaccin blijft oneerlijk

Nederland heeft zo’n 11,3 miljoen vaccins beschikbaar voor donatie, maar Kuipers denkt maar een klein deel hiervan nog kwijt te kunnen. Daar komt bij dat de vaccins maar beperkt houdbaar zijn. "Voor de korte termijn zou dit betekenen dat circa 3,3 miljoen vaccins vernietigd moeten worden."

Miljoenen euro's

Vorige week werd al bekend dat de aanschaf van 840.000 Novavax-vaccins lijkt uit te lopen op een flop. Dagblad Trouw schreef dat er bijna geen animo is voor het relatief nieuwe vaccin. Er zouden nog geen duizend prikken mee zijn gezet, dus de meeste vaccins zullen overblijven en vanwege de beperkte houdbaarheid moeten worden weggegooid. Dat zou een strop opleveren van ongeveer 15 miljoen euro.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore