Ga naar de inhoud
Na Hugo de Jonge

Ook OMT-baas Jaap van Dissel gebruikte privémail voor werk

Jaap van Dissel van het RIVM Beeld © ANP

Minister Hugo de Jonge kwam onder vuur te liggen omdat hij zijn privémailadres voor werk gebruikte. Nu blijkt dat ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel dit tijdens de coronacrisis heeft gedaan.

Dat meldt De Volkskrant na onderzoek. Via Gmail mailde Van Dissel met bewindspersonen, ambtenaren, OMT-leden en collega's van het RIVM. Hij mailde niet met De Jonge via z'n privéadres.

Privé-mailgebruik
Lees ook:
Privé-mailgebruik De Jonge niet verboden, wel omstreden

Een woordvoerder van het RIVM bevestigt in de krant dat Van Dissel zijn privémail gebruikte. "Gezien de grote hoeveelheden e-mail die hij ontving, maakte dit zijn werk gemakkelijker."

Want: het kon 'vaak lang duren om in te loggen', waardoor de systemen van het RIVM 'niet altijd even bruikbaar' waren.

Vertrouwelijke stukken

Volgens het RIVM was Van Dissel zich bewust van de veiligheidsrisico’s, en gebruikte hij zijn privémail 'daarom niet voor vertrouwelijke stukken'. Toch gebeurde dat volgens de Volkskrant toch: sommige bijlagen van Van Dissels mails waren dermate vertrouwelijk dat ze niet openbaar gemaakt werden.

De
Lees ook:
De Jonge door het stof: 'Privémail gebruiken hoort niet, deze week mee gestopt'

Na de kritiek op Hugo de Jonge in de Tweede Kamer besloot ook Van Dissel te stoppen met het gebruik van zijn privémail voor werk. Of andere RIVM-medewerkers ook hun privémail gebruikten, is volgens de organisatie ‘niet na te gaan en ook niet uitgesloten’.

Het gebruik van privémail wordt sterk ontraden vanwege veiligheidsrisico's. En er is nog een reden: de kans bestaat dat achteraf niet meer valt te controleren wat er allemaal wordt gecommuniceerd.