Ga naar de inhoud
'Veilig genoeg'

Bus vol passagiers vanuit Maastricht vertrokken richting Kiev

Reizigers verzamelen bij de opstapplek bij het station van Maastricht voor het vertrek van de Flixbus naar Kiev. Beeld © Marcel van Hoorn / ANP

Een vrijwel volle bus is gisteravond vanuit Maastricht richting de Oekraïense hoofdstad Kiev vertrokken. Volgens vervoerder FlixBus is de situatie veilig genoeg om op West-Oekraïense bestemmingen te rijden. Aan boord bevinden zich veel mensen die onderweg in Duitse en Poolse steden uitstappen, maar enkelen keren terug naar Kiev. "Ik heb geen keus."

Dat vertelt de 31-jarige Oekraïense Oksana Radionova, die als een van de 61 passagiers aan boord stapte. Ze zei terug naar haar woning in Kiev te gaan omdat ze er niet in is geslaagd opvang voor haar drie katten te vinden. Die hebben nog genoeg eten en drinken, zei ze.

'Mijn katten niet in de steek laten'

Haar vader zou de dieren verzorgen, maar hij vluchtte een week na haar ook naar het westen. "Ik heb geen keus", vertelde Oksana. "Ik ben doodsbang. 's nachts vallen bommen op de stad, maar ik kan mijn katten niet in de steek laten."  

Via allerlei omzwervingen kwam ze in Nederland terecht. "Eerst met die trein door de hel, van Kiev naar Lviv, waar bange mensen vechten voor elk plaatsje om te kunnen vluchten. Toen via Slowakije naar Duitsland, maar daar was alles vol en zo kwam ik in Utrecht en Maastricht terecht."

Doden
Lees ook:
Doden en gewonden bij raketaanval op relatief veilig Lviv

Ze hoopt dat ze in Kiev kan blijven. "Maar als de bommen dichtbij vallen, moet ik weer weg. Dan neem ik mijn katten mee."

'Niet naar Rusland'

Ook een man uit Belarus nam deze bus. Hij vertelde in gebroken Engels dat hij in Brussel verbleef maar het land uit moet, terug naar zijn vaderland. "Niet naar Rusland", benadrukte hij.

Marina
Lees ook:
Marina vluchtte net op tijd uit Marioepol, de stad waar niets meer van over is: 'Ik kan alleen maar huilen'

De eerste bus sinds het begin van de oorlog vertrok gisteren vanuit Maastricht richting Warschau, waar het reisgezelschap vanavond rond 18.20 uur verwacht wordt. Daar krijgen de passagiers bijna vijf uur de tijd om op adem te komen of over te stappen naar andere bestemmingen. Zo gaan er vanuit Warschau ook reizen naar Lviv.

Veertig uur onderweg

Rond 23.15 uur gaat de reis verder naar Kiev, waar de bus een dag later om 15.40 uur verwacht wordt. De reizigers doen er volgens de busmaatschappij in totaal zo'n veertig uur over om vanuit Maastricht Kiev te bereiken.

Bekijk ook: Anya en Vova lieten alles achter in Oekraïne

01:37
Ze zijn gevlucht uit steden als Marioepol of Charkov, en hoewel de strijd oplaait, blijven veel Oekraïners liever in het oosten van de land. Anya en Vova zijn gevlucht met hun kind.