Ga naar de inhoud
Veel vragen, weinig antwoorden

D66 komt vrijdag met verklaring over MeToo-affaire binnen partij

D66-leider Kaag is door de zaak in verlegenheid gebracht. Beeld © ANP

Het partijbestuur van D66 komt vrijdag met conclusies over de affaire rond grensoverschrijdend gedrag binnen de partij. Dat staat te lezen in een verklaring van het partijbestuur.

De Volkskrant onthulde zaterdag dat een prominent partijlid zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Die conclusie kwam uit een vertrouwelijk rapport dat het bestuur al een jaar in handen heeft. In een openbaar deel van hetzelfde rapport was die conclusie over partijprominent Frans van Drimmelen juist niet te lezen.

Vragen beantwoorden svp

Leden van de partij eisten vandaag in een open brief dat het bestuur en partijleider Sigrid Kaag snel met duidelijkheid komen. In de open brief eisten de leden ook een bijeenkomst waar het bestuur verantwoording aflegt en vragen beantwoordt. Het bestuur zegt 'zeer bereid' te zijn om met de leden in gesprek te gaan
 

In de verklaring van vandaag staat: 'Het bestuur is voornemens vrijdag 22 april de leden te informeren over de conclusies van de nieuwe weging. We horen de terechte wens van de leden om snel van ons te horen en om zoveel mogelijk open te zijn, met respect voor de privacy van betrokkenen. Die duidelijkheid hopen we dus spoedig te kunnen bieden.

Daarna zijn wij zeer bereid om met de leden in gesprek te gaan. Meer informatie over hoe we dat organiseren, zullen we eveneens vrijdag met de leden delen.'

Politiek verslaggever Floor Bremer: 'Nogal pijnlijk voor D66'

Voor D66 is dit allemaal nogal pijnlijk, zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Het zet de verkiezingsleus ‘nieuw leiderschap’ in een ander daglicht. Het beeld dat partijleider Kaag hiervan schetste was niet het achterhouden van onwelgevallige delen van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag."

Extra pijnlijk is het volgens Bremer ook nog eens dat het partijbestuur pas onder publicitaire druk opnieuw naar de conclusies van het onderzoek gaat kijken. "Totdat de Volkskrant hierover publiceerde was dat blijkbaar niet noodzakelijk. Kaag zelf houdt zich er op dit moment buiten omdat ze het een zaak van het partijbestuur vindt. Ook dat zegt wat over haar invulling van het partijleiderschap."

Eerder werd bekend dat Van Drimmelen zijn werkzaamheden bij adviesbureau Dröge en Van Drimmelen voor onbepaalde tijd heeft neergelegd.

Dat valt te lezen in een korte verklaring die op de website van het adviesbureau is geplaatst. 'Afgelopen zaterdag kwam de Volkskrant in een artikel terug op een onderzoek door Bureau BING naar grensoverschrijdend gedrag binnen D66, waarbij onze collega Frans genoemd wordt', staat in de verklaring. "De situatie is uiterst pijnlijk, verdrietig en schadelijk voor alle betrokkenen."

Van Drimmelen is nog wel lid van D66.

D66'er
Lees ook:
D66'er In 't Veld: ook andere gevallen van mogelijk wangedrag binnen partij