Ga naar de inhoud
Informatie achtergehouden

D66-prominent Van Drimmelen legt werk neer na MeToo-onthulling

De partij van Kaag is in grote verlegenheid gebracht. Beeld © ANP

Het prominente D66-lid Frans van Drimmelen heeft zijn werk bij adviesbureau Dröge en Van Drimmelen voorlopig neergelegd. De partij wordt ervan beticht informatie over een MeToo-zaak waar hij bij betrokken zou zijn geweest, achter te hebben gehouden.

Van Drimmelen raakte dit weekend opnieuw in opspraak, na berichtgeving in de Volkskrant. Daaruit bleek dat de invloedrijke partijstrateeg zich in het verleden wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

Een vertrouwelijk deel van een rapport naar de kwestie, waarin deze conclusie wordt getrokken, is al een jaar in handen van de partijtop. In een openbaar deel van het rapport, dat vorig jaar wél openbaar werd gemaakt, staat die conclusie niet.
 

D66'er
Lees ook:
D66'er In 't Veld: ook andere gevallen van mogelijk wangedrag binnen partij

"Afgelopen zaterdag kwam de Volkskrant in een artikel terug op een onderzoek door Bureau BING naar grensoverschrijdend gedrag binnen D66, waarbij onze collega Frans genoemd wordt", staat in een korte verklaring die op de website van het adviesbureau is geplaatst.

"De situatie is uiterst pijnlijk, verdrietig en schadelijk voor alle betrokkenen. Binnen ons bureau is door de partners over de publicatie en de ontwikkelingen daaromtrent gesproken. Na dit overleg is gezamenlijk besloten dat Frans zijn werkzaamheden voorlopig neerlegt."

D66'ers
Lees ook:
D66'ers willen opheldering: wat was rol partijtop in verzwijgen MeToo-zaak?

Het partijbestuur laat vandaag weten opnieuw naar het rapport te gaan kijken. De bestuursleden willen de stukken 'wegen om te bezien of zij daar eventueel andere conclusies uit trekken dan eerder is gedaan', zei de partij in een verklaring. D66-leider Sigrid Kaag heeft nog niet op de berichtgeving gereageerd.

In een open brief roepen raadsleden, bestuurders en andere (actieve) partijleden de partij ondertussen op snel openheid van zaken te geven. De ondertekenaars willen dat het vertrouwelijke rapport geanonimiseerd openbaar wordt gemaakt. Ook willen de ondertekenaars binnen drie weken een bijeenkomst waar de partijleiding vragen beantwoordt en verantwoording aflegt.