Ga naar de inhoud
Spoor geraakt

Doden en gewonden bij raketaanval op relatief veilig Lviv

Rookpluimen na de aanval op doelen in Lviv. Beeld © EPA

Russische kruisraketten hebben vandaag de stad Lviv in het westen van Oekraïne getroffen. "Dat is een grote klap voor de stad", zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Vooral omdat het hier tot nu toe relatief veilig was."

Getuigen spreken van meer explosies, waarschijnlijk veroorzaakt door kruisraketten. Volgens persbureau AP zijn er zeker zeven doden en elf gewonden. 

Lviv en de rest van West-Oekraïne zijn minder getroffen door de gevechten dan andere delen van het land, en de stad werd beschouwd als een relatief veilige haven, dichtbij de grens met Polen. "Daarom zijn hier ook duizenden mensen naartoe gevlucht", zegt Akkermans. "Mogelijk gaat de stroom nu weer een andere kant op."

In deze video van vier seconden is een van de kruisraketten te zien:

Meerdere landen hebben vanwege de oorlog hun ambassades van Kiev naar Lviv verhuisd.

Burgemeester Andriy Sadovyi van Lviv zei op Facebook dat de stad is geraakt door vijf raketten. Meer details kon hij niet geven, maar media ter plaatse melden dat het spoor geraakt zou zijn en een garage waar je banden kunt wisselen.

Volgens Akkermans is het nog lastig om aan te geven wat het militaire doel is geweest van deze aanval. "Mogelijk willen ze de toevoer van militaire middelen afsnijden. Maar dat er dan een garage wordt geraakt, past niet in dat beeld."

Een Oekraïense presidentiële adviseur heeft de aanval veroordeeld. "Vijf krachtige raketaanvallen tegelijkertijd op de civiele infrastructuur van het oude Europese Lviv", zegt hij op Twitter. "De Russen gaan door met barbaarse aanvallen op Oekraïense steden vanuit de lucht, waarbij ze cynisch aan de hele wereld hun 'recht' verklaren om Oekraïners te vermoorden."

Bekijk ook: Humanitaire hulp vanuit Lviv geregeld

02:34
Jeroen Akkermans was eerder in Lviv, het logistieke hart van de humanitaire hulpverlening