Ga naar de inhoud
'Binnen een week'

D66'ers willen opheldering: wat was rol partijtop in verzwijgen MeToo-zaak?

Archieffoto. Beeld © ANP

Een grote groep D66'ers eist duidelijkheid van partijleider Sigrid Kaag en het partijbestuur in de Me-Too-zaak. Ze willen binnen nu en een week weten wat de rol van de partijtop was in het verborgen houden van grensoverschrijdend gedrag van een partijprominent.

Daarnaast willen zij binnen drie weken een bijeenkomst waar de top 'verantwoording moet afleggen'.

Dat schrijft de Volkskrant. Een open brief circuleert sinds gisteravond in de partij. De oproep is inmiddels door bijna 150 ontevreden D66'ers ondertekend, en de teller loopt nog. Onder de ondertekenaars bevinden leden, (oud-)bestuursleden, afdelingsvoorzitters, raadsleden, lokale fractievoorzitters en Provinciale Statenleden.

D66'er
Lees ook:
D66'er In 't Veld: ook andere gevallen van mogelijk wangedrag binnen partij

Het initiatief voor de oproep komt van afdelingsvoorzitter Daphnie Ploegstra en vertrouwenspersoon van de Jonge Democraten, Jelle Ages. Zij roepen zoveel mogelijk D66’ers die transparantie eisen op zich aan te sluiten bij de oproep.

De ondertekenaars stellen dat ze 'met veel ongenoegen' kennis hebben genomen van berichten die afgelopen week in de Volkskrant stonden. De top van D66 zou een rapport over grensoverschrijdend gedrag van een prominent lid achterhouden, zo schreef die krant. De man zou zich schuldig hebben gemaakt aan 'stalking, bedreiging en chantage'.

'Pijnlijke privékwestie'

De Volkskrant had schriftelijke communicatie in handen van de partijtop. Het slachtoffer zou meerdere keren contact hebben gezocht met partijleider Sigrid Kaag over de kwestie. D66 startte eind vorig jaar een onderzoek naar het D66-lid, Frans van Drimmelen. Een vrouw had hem beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. 

Zo zou Van Drimmelen langdurig een medewerkster gestalkt, bedreigd en gechanteerd. En daar ook door de politie op zijn aangesproken. Van Drimmelen sprak in een reactie aan de Volkskrant over een 'pijnlijke privékwestie'. 

'D66
Lees ook:
'D66 verzwijgt grensoverschrijdend gedrag prominent partijlid'

Kaag zei eerder dat uit het onderzoek was gebleken dat er geen sprake was van een onveilige omgeving binnen de partij. Zij had volgens D66 geen inzage in het vertrouwelijke deel van het rapport. Na de publicatie van het rapport ging het onderzoeksbureau nog verder met het afronden van het onderzoek. In een vertrouwelijke bijlage staan wél beschuldigingen.

Over het onderzoek zei ze eerder dit: 

Lijsttrekker Kaag reageert op onderzoek seksuele intimidatie D66

03:01