Ga naar de inhoud
Inschattingsfout schipper

Vastgelopen olietanker bij Amerongen los door sluiten sluis

De sluis bij Amerongen (archieffoto). Beeld © ANP

Rijkswaterstaat heeft de sluis bij Amerongen gesloten om zo een vastgelopen olietanker in de Nederrijn los te krijgen. Met succes: het schip 110 meter lange schip is los en kan weer verder varen.

Gisteravond kwam het schip bij Wageningen vast te zitten na een inschattingsfout van de schipper. Enige tijd blokkeerde het daardoor de scheepvaart op de rivier, zo liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Vergissing

Het schip heeft 2000 ton diesel aan boord. Het moest vrijdagavond achteruit de haven in varen, dat is verplicht voor alle schepen met een gevaarlijke lading aan boord.

De schipper vergiste zich in de sterkte van de stroming en kwam vast te zitten. Na meerdere pogingen met een sleepboot om het schip los te krijgen, is besloten de sluis bij Amerongen te sluiten. Daardoor steeg het waterpeil en nam de stroomsterkte af. Verder waren er twee extra sleepboten opgeroepen in de hoop het schip vlot te trekken.

Geen gevaar

Het schip is niet beschadigd en heeft dubbele wanden, waardoor er geen gevaar was van uitstroming van de stoffen aan boord, aldus de woordvoerder. Scheepvaartverkeer dat op weg is naar Amsterdam werd omgeleid via het Amsterdam-Rijnkanaal en de Waal. Schepen op weg naar Rotterdam moesten omvaren via het Pannerdensch Kanaal en de Waal.