Ga naar de inhoud
Paasvuren

Dit weekend waarschuwingen voor smog en felle zon

Archieffoto Beeld © ANP

Het is dit weekend prachtig lenteweer, maar dat brengt ook nadelen met zich mee: we verbranden snel en de paasvuren in het oosten zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit in het hele land achteruitgaat. Daarvoor waarschuwt Thomas Vermeulen van Buienradar.

Het lijkt rustig lenteweer, een graad of 18 tot 19 en een lekker zonnetje. Maar dat is verraderlijk, zegt Vermeulen. "De zonkracht wordt maximaal 4, dat betekent dat je binnen een half uur kunt verbranden. Met deze temperaturen hebben mensen dat mogelijk niet door." Ga je genieten van de zon, smeer je in, is dan ook het advies.

Deksel op atmosfeer 

Voor mensen met luchtwegproblemen is er door het weer in combinatie met de traditionele paasvuren in Duitsland en het oosten van het land nog een ander nadeel: smog. "Door het hogedrukgebied dat nu ons weer beïnvloedt, kan de rook niet echt weg, er zit een soort deksel op de atmosfeer", legt Vermeulen uit. De luchtkwaliteit is daardoor naar verwachting onvoldoende tot slecht.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van… het paasvuur

"De wind komt uit het oosten en is zwak, maar sterk genoeg om de rook over het land te blazen." Het RIVM adviseert longpatiënten en ouderen met hart- en vaatziekten in het hele land om dit weekend geen zware inspanning te verrichten. Paasvuren worden op zondag en maandag aangestoken. De luchtkwaliteit wordt vanaf dinsdag weer beter.

Na het paasweekend is er iets meer bewolking en kans op lichte buien. De temperaturen worden dan ook iets lager, zo'n 16 graden.

Bekijk ook: zo werkt zonnebrand

01:57
Bij zonnig weer is het eigenlijk voor iedereen absolute noodzaak, insmeren met zonnebrandcrème. Dit is waarom dat zo is, hoe je zonnebrandcrème moet gebruiken en hoe het je beschermt.