Ga naar de inhoud
Paastoespraak

Toch Nederlandse bloemen bij urbi et orbi: 'Mooiere reclame bestaat niet'

De Paastoespraak van Paus Franciscus in 2019 Beeld © ANP

Nederland zal zondag na twee jaar corona tóch weer door de paus bedankt worden voor die bloemen. Onlangs werd bekend dat er te weinig sponsoren waren voor de traditionele Nederlandse bloemenzee tijdens de paastoespraak op het Sint-Pietersplein in Rome, maar op het laatste moment is het toch goedgekomen.

Meesterbloemsierkunstenaar Paul Deckers, al sinds 1986 eindverantwoordelijk voor de Nederlandse bloemen op het plein, heeft een opvolger gekregen. Zijn 76-jarige vakgenoot Piet van den Burg heeft het stokje van hem overgenomen en is momenteel onderweg naar Rome met een vracht vol Nederlandse bloemen.

Kleine traditie

Oké, 'bedankt voor de bloemen', klinkt al niet meer sinds 2013 - omdat paus Franciscus alleen in het Italiaans spreekt -  maar toch is het pauselijke dankwoord na het urbi et orbi op eerste paasdag voor veel Nederlanders een kleine traditie.

En het Italiaanse dankwoord aan Nederland zal na drie jaar eindelijk weer klinken. Daar is Deckers maar wat blij mee. "Het is hartstikke fijn dat er toch iemand gevonden is om het over te nemen. Ik heb het al die jaren een hele eer gevonden om te doen."

Het
Lees ook:
Het einde van een traditie: nooit meer 'bedankt voor de bloemen'

Het zal er waarschijnlijk wel wat anders uitzien dan we gewend zijn. Zoals Deckers het voor ogen had, 'ging niet meer', zegt hij.  Daarvoor waren te veel vaste sponsoren afgehaakt en om met incidentele sponsoren te gaan werken, zag hij niet zitten. De nieuwe man heeft al aangegeven dat de versiering er anders uit zal zien. Hij werkt meer vanuit zijn eigen handelsmerk: het 'lijnenspel'.

Eindelijk weer vol

Voor de argeloze Nederlandse televisiekijker zal het zondag weinig uitmaken: die ziet het Sint-Pietersplein voor het eerst in drie jaar weer vol met mensen die luisteren naar de paastoespraak, te midden van Nederlandse bloemversieringen. Want de afgelopen twee jaar was het maar een kale bedoening: 

Geen vol plein én geen Nederlandse bloemen: zo sprak de paus zijn paaszegen uit

02:15
Op 12 april 2020 zat de wereld op slot vanwege de coronapandemie. Zo ging toen de paastoespraak van de paus.

"Ik zal zondag ongetwijfeld gebeld worden met de vraag wat ik ervan vond", zegt Deckers. "Maar daar ga ik natuurlijk niets over zeggen. Ik ben gewoon blij dat ze iemand anders hebben gevonden." Dat het Sint-Pietersplein vol Hollandse bloemen staat, dát is waar het volgens hem om gaat zondag. "Een mooiere reclame voor de Nederlandse bloemensector is toch niet denkbaar?" 

Bron: RTL Nieuws