Ga naar de inhoud
Coronamaatregel

Kabinet wil schoolvakanties op de schop: kerstvakantie week langer, zomervakantie korter

Beeld © Richard Brocken

Het kabinet wil dat de zomervakantie komend schooljaar één week wordt ingekort, zodat de kerstvakantie met een week kan worden verlengd. Op die manier poogt het kabinet te anticiperen op een eventueel nieuwe coronavariant. De knoop is nog niet definitief doorgehakt. Dat gebeurt uiterlijk juni.

Als gevolg van corona zijn scholen de afgelopen twee jaar geheel of gedeeltelijk meermaals gesloten geweest. Het coronavirus piekt steeds in de winter, schrijft het kabinet. "Dit roept de vraag op of de schoolvakanties voor de middellange termijn moeten worden bijgesteld zodat leerlingen zo min mogelijk lessen missen."

Carnaval
Lees ook:
Carnaval in de zomer, langere kerstvakantie: moeten we ons zo aanpassen aan corona?

Het veranderen van de schoolvakanties is van invloed op heel veel gezinnen, bedrijven en de toerismesector, erkent het kabinet. "Daarom gaan we hierover in gesprek met de partijen die de vakantiedata altijd samen bepalen."

Uiterlijk juni

De VO-raad, die de belangen van scholen in het voortgezet onderwijs behartigt, is geen voorstander van het plan. "Het verschuiven van een vakantieweek heeft veel voeten in de aarde en zal dan ook tijdig gecommuniceerd moeten worden", zegt de raad in een verklaring. 

De PO-raad, belangenorganisatie voor het basisonderwijs, staat 'niet negatief' tegenover het idee. "Het zal in ieder geval besproken moeten worden met de leden. We moeten niet gelijk negatief kijken naar dit soort ideeën en we moeten er alles aan doen om te voorkomen dat de scholen opnieuw gesloten worden."

Lezen,
Lees ook:
Lezen, schrijven en rekenen hollen achteruit: 'Leraren missen vaardigheden'

De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil vooralsnog niet reageren op de plannen. De vakbond heeft zijn leden om hun mening gevraagd en wil de uitkomst daarvan eerst afwachten.

Uiterlijk in juni moet er duidelijkheid zijn over de schoolvakanties in 2022/2023.