'Bedankt voor het luisteren'

Twee jaar telefonist op de coronalijn: 'Midden in een storm van emoties'

19 april 2022 06:50 Aangepast: 19 april 2022 09:11
Veel GGD-testlocaties zijn gesloten. Beeld © Robin Utrecht / ANP

Na twee jaar op de corona-afsprakenlijn van de GGD kijkt Mandy (32) terug op een hectische tijd. Er waren veel mooie gesprekken, maar ook de beschuldiging dat ze een moordenaar en een slechte moeder was. Haar werk stopt: "Dat is precies waarvoor we gewerkt hebben."

Op een maandagochtend in juni 2020 klapte Mandy (32) uit Maastricht haar laptop open, zette haar headset op… en kwam van het ene op het andere moment in ‘een storm van emoties’ terecht.

Onrust en onzekerheid

Het was haar eerste dag op de corona-afsprakenlijn van de GGD. "De begintijd van corona", zegt Mandy. "We wisten met z'n allen nog niet zo goed wat het precies was. Hoe besmettelijk was het? Hoe gevaarlijk? Zou je er erg ziek van worden? Zouden je kinderen in het ziekenhuis belanden? In het hele land voelde je de onrust en onzekerheid."

En dat was aan de telefoon te merken, zegt ze. "De mensen waren emotioneel. Ze zaten vol vragen. Velen wilden even hun zorgen uitspreken. Hun emoties ventileren. Dus behalve dat we afspraken voor coronatests maakten, waren we ook een soort luisterend oor voor heel Nederland."

Bedankt voor het luisteren

De storm laaide nog eens op toen de lockdown begon. De telefoon stond roodgloeiend, want de besmettingen namen toe. Maar thuis was het ook druk geworden. Haar drie kinderen bleven thuis van school. "Lange dagen", zegt Mandy nu. "Dan zat ik met iemand aan de lijn, hoor je uit het trapgat: 'Mama, kun je even met een paar sommen helpen!?'" Ze lacht hardop om de herinnering.

Op haar drukste dag maakte ze 93 afspraken. Ze was uitgeput aan het eind van de dag. Maar het was juist een van de mooiste dagen in deze periode. "Dat moment dat je iemand gerust kunt stellen en ze iets zeggen als 'bedankt dat je even naar me geluisterd hebt', dat is een geweldig moment."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geleerd van corona: dit doet het kabinet bij een nieuwe pandemie

Empathie, zegt Mandy, daar draait het allemaal om. Een menselijk contact. Oprechte interesse. Wat je geeft, krijg je terug. "Ik herinner me bijvoorbeeld een dame van 95 die ik goed uit kon leggen hoe het verder zou gaan met haar test, dat zijn mooie momenten."

Slechte moeder

Onaangenaam was het echter ook, soms. Vooral nadat haar volledige naam onbedoeld in een nieuwsartikel werd genoemd. Complotdenkers en corona-ontkenners vielen over haar heen. Een moordenaar, werd ze genoemd. Een 'medeplichtige' van coronaminister Hugo de Jonge.

Maar de ergste belediging? "Ik werd een slechte moeder genoemd. Alsof ik mijn kinderen in gevaar bracht. Dat raakt je. Dat doet echt pijn. We hebben juist geknokt voor de gezondheid voor iedereen, we proberen corona zo snel mogelijk onder de duim te krijgen. En dan noemen ze je een slechte moeder!"

Lach en een traan

Maar zie: twee jaar later lijkt de pandemie grotendeels overwonnen. Mandy, die sinds november 2021 supervisor was en een team van zo'n dertig mensen aanstuurde, 'viert' dat moment met een lach en een traan. "Ik heb deze week gehoord dat mijn werk voor de GGD stopt. Dat stemt aan de ene kant droef, want het was een geweldige tijd. De saamhorigheid, het gezamenlijke doel... dat ga ik erg missen."

Tegelijk is het een geweldig moment, erkent ze. "Dit is precies waarvoor we gewerkt hebben, het einde van alle maatregelen. We hebben bijgedragen aan de openstelling van de maatschappij en de gezondheid van mensen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona niet voor iedereen verleden tijd: 'Ik heb gewoon geen puf'

Ze werkte door toen ze zelf corona kreeg. "Ik had gelukkig nauwelijks klachten. Ook dat hielp trouwens bij de gesprekken met burgers. Op de een of andere manier vonden mensen het een geruststelling dat ik het ook had gehad. Vooral wanneer mensen vroegen hoe het kon dat niet alle gezinsleden positief waren. Dan kon ik zeggen: 'dat heb ik zelf ook meegemaakt'."

Stressbestendig

Mandy heeft zelfs een leven gered, zegt ze. Een man meldde zich: hij wilde niet verder leven, ze zouden hem wel vinden. Toen hing hij op. "Ik heb gezorgd dat er politie en ambulance naartoe ging. Later hoorde ik dat die man de hulp heeft gekregen die hij nodig had."

Lang hoeft ze straks niet zonder baan te zitten, dat is al duidelijk. Want sinds ze zichzelf deze week weer als beschikbaar heeft gemeld op LinkedIn stromen de aanbiedingen binnen. "Ik geloof dat veel werkgevers die twee jaar op de coronalijn zien als het bewijs dat je stressbestendig bent. Dat is heel fijn."

Nu ze terugkijkt op twee jaar op de corona-afsprakenlijn, overheerst een positief gevoel. Zij en haar collega's hebben het toch maar mooi geflikt. "Kijk eens waar we nu zijn!" Ze roept het bijna, waarvoor ze zich meteen - met een geamuseerd lachje - verontschuldigt. "Sorry hoor, maar dat kwam even uit mijn tenen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De maatregelen zijn afgeschaft, is corona dan nu voorbij?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore