Ga naar de inhoud
Moeder (82) ook veroordeeld

Vrouw krijgt vijf jaar cel en tbs voor uitbuiten en mishandelen 'huisslaaf'

Het Paleis van Justitie in Arnhem. Beeld © ANP

Een 46-jarige vrouw uit Kerkdriel is door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging, omdat zij ruim een jaar lang een vriendin als 'huisslaaf' hield en haar zwaar mishandelde. Ook de 82-jarige moeder van de veroordeelde moet twee jaar de cel in omdat zij meewerkte.

De veroordeelde vrouw, Mandy van B., heeft het slachtoffer volgens de rechter op een geraffineerde en manipulatieve manier financieel en geestelijk volledig uitgekleed.

Volgens de rechter lijdt Mandy aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis en is haar gedrag daar grotendeels aan te wijten. Ze moet, naast haar celstraf, gedwongen en intensief behandeld worden in een tbs-kliniek. Tegen de vrouw was zes jaar geëist, maar vanwege haar stoornis matigde de rechter die straf.

82-jarige moeder

Tegen haar 82-jarige moeder was drie jaar geëist, maar de rechter legde haar een jaar minder celstraf op vanwege haar hoge leeftijd.

Het Openbaar Ministerie had gevraagd de moeder meteen na het oordeel vast te zetten, maar dat wees de rechtbank af. Ze mag een eventueel hoger beroep in vrijheid afwachten. Haar dochter zit al in de cel.

Echtpaar
Lees ook:
Echtpaar krijgt vier jaar cel voor houden van 'huisslaaf'

Van B. was sinds 2007 bevriend met het 45-jarige slachtoffer en laatstgenoemde trok in 2019 bij haar in om 'een beter mens' te worden. Het slachtoffer liet zich via de verdachte door een heel netwerk van hulpverleners inpakken, die haar telefonisch en per mail 'hielpen'. Die mensen bleken echter helemaal niet te bestaan.

Het slachtoffer werd vooral gedwongen allerlei huishoudelijke taken op te knappen en ze kreeg geldboetes en lijfstraffen. De boetes betaalde ze door haar huis in Amsterdam te verkopen. Met het geld kochten moeder en dochter voor ruim 270.000 aan luxe goederen.

Gebroken rug

De zaak kwam in oktober 2020 aan het licht toen het slachtoffer van de trap viel en haar voet brak. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat ze verwondingen over haar hele lichaam had, waaronder een gebroken rug.

De veroordeelde vrouwen moeten het slachtoffer ook 320.000 euro terugbetalen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS