Ga naar de inhoud
Aangeboren afwijkingen

NIPT-test wordt volgend jaar gratis voor alle zwangere vrouwen

Beeld © iStock

Alle zwangeren kunnen vanaf april volgend jaar gratis een test laten doen om te controleren op een aantal aangeboren afwijkingen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers bekendgemaakt. Met de zogenoemde NIPT kunnen drie afwijkingen worden vastgesteld: het edwards-, patau- en downsyndroom.

De NIPT, wat staat voor niet-invasieve prenatale test, is een bloedonderzoek waarmee afwijkingen kunnen worden ontdekt in het DNA van het ongeboren kind. Groot voordeel is dat het onderzoek geen risico vormt voor de zwangere of het kind.

De test is al langer beschikbaar, maar als je nu een NIPT wil laten doen kan dat alleen als deelnemer aan een onderzoek, en door een eigen bijdrage van 175 euro te betalen. Dat is vanaf 1 april 2023 niet meer nodig, zegt de minister.

Praktische details

Er moeten wel nog allerlei praktische details ingevuld worden. Het RIVM heeft de aanbesteding afgerond met de laboratoria die de onderzoeken gaan uitvoeren, maar aan aanbestedingen voor onder meer de apparatuur wordt nog gewerkt. Ook moeten de ICT-systemen nog aangepast worden en loopt er een vergunningaanvraag.

Medici werken ook nog aan een richtlijn om te regelen hoe de zwangere geïnformeerd kan worden als uit het onderzoek een andere afwijking naar voren komt dan de drie syndromen waar de NIPT zich op richt. Die moet daar dan wel om vragen. De Gezondheidsraad had in 2020 geadviseerd om zulke bevindingen alleen te melden als die 'klinisch relevant en ernstig' zijn.

Babyboom
Lees ook:
Babyboom door corona: in tien jaar tijd niet zo veel baby's geboren