Bedreigd

Cameraploeg van EO tijdens opnames in Utrecht overvallen

14 april 2022 17:12
Archieffoto. Beeld © iStock

Een cameraploeg van de Evangelische Omroep (EO) is donderdagmiddag in Utrecht overvallen. Dat meldt de omroep. Ze werden bestolen van camera-apparatuur, maar de daders konden later worden ingerekend

De overval gebeurde bij een middelbare school in de wijk Leidsche Rijn, waar de cameraploeg opnames maakte voor een nieuw tv-programma. De ploeg werd overvallen door twee mannen die dreigden met een schroevendraaier. Na een korte worsteling vluchtten ze, met de apparatuur, in een bestelbus.

Na tips van omstanders volgde een 'klopjacht' waarna de overvallers konden worden aangehouden door de politie, zegt de EO. Daarbij werd de apparatuur ook gevonden. Over de identiteit van de daders is niets bekendgemaakt.

Ongedeerd

Niemand raakte gewond, maar de ploeg van de EO 'was wel geschrokken', zegt eindredacteur Tenco van der Hee. "Ik ben vooral blij dat iedereen ongedeerd is gebleven. En met de grote alertheid van de omstanders waardoor de politie heel snel kon handelen".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trendwatcher overvallen tijdens livestream: 'Ze eisten bitcoin'

De eindredacteur hoopt dat de gefilmde beelden nog op de teruggevonden camera's staan. De ploeg was aan het filmen voor Dit is de Kwestie, een nieuw programma dat eind mei op de buis moet verschijnen. Van der Hee noemt het 'een beetje wrang' dat deze gebeurtenis de aanleiding is voor de bekendmaking van het nieuwe programma.

Veiligheid journalisten neemt af

De uitzending waarvoor opnames werden gemaakt, ging over de vraag in hoeverre Nederlanders bereid zouden zijn te vechten voor hun vaderland.

Woensdag werd bekend dat de veiligheid van journalisten in Nederland afneemt, zo blijkt uit een rapport van Free Press Unlimited. "Net nu de veiligheid van journalisten in ons land deze week onder de aandacht is, is dit wel een heel wrange illustratie hiervan", zegt Van der Hee.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore