Ga naar de inhoud
Miljoenen slachtoffers

Oproep Vogelbescherming: 'Houd je kat komende 2 maanden binnen'

Een kat heeft een roodborstje gevangen. Beeld © ANP

Kuikens in het land, poes in de mand. Het is de slogan van de campagne die ervoor moet zorgen dat er minder vogeltjes worden opgegeten. Want het gaat niet goed. "Vooral weidevogels hebben het moeilijk."

Katten komen gezellig op schoot liggen, geven schattige kopjes tegen je enkels en voor je het weet heb je voor de derde keer op een dag snoepjes gegeven omdat ze je zo lief aankijken. Maar ondertussen...

Miljoenen slachtoffers

Ondertussen grijpen de ongeveer 4 miljoen katten in ons land om en nabij de 18 miljoen vogels per jaar. Zeker in deze broedperiode, van half april tot half juni, komt het veel voor. Vooral weidevogels komen in de problemen, zoals de kievit en de grutto. Die kunnen geen kant op en zo daalt de populatie drastisch, zegt Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming. "Ze maken hun nestjes op de grond. Dat maakt ze extra kwetsbaar. Ze hebben grasland nodig dat rijk is aan kruiden. Land ook waar de waterstanden op orde zijn." 

En dat soort land is er steeds minder in ons land, zegt Scheurkogel. "Het Eemland, Amstelland, delen in Friesland zoals Idzega", daar zitten veel weidevogels. "Maar omdat er steeds minder plekken zijn, zitten ze steeds geconcentreerder bij elkaar. En dus zijn ze kwetsbaar."

Dierensterfte
Lees ook:
Dierensterfte door katten: 'We hebben dit probleem zelf veroorzaakt'

Kwetsbaar voor katten dus. Vooral 's nachts slaan ze toe. De boodschap: "Hou je kat in ieder geval 's nachts binnen. Helemaal als je in weidevogelrijk gebied woont." Vooral in de nacht hebben katten door hun zicht een groot voordeel, zegt Scheurkogel. "Dan slapen de meeste vogels ook en zitten ze op hun nest. Dan zijn ze een makkelijk doelwit."

Zelf verantwoordelijk voor je kat

De Vogelbescherming ondersteunt de campagne, die is gestart door de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). Ook Staatsbosbeheer is dit jaar achter de campagne gaan staan, die nu voor het derde jaar op rij is opgezet. Titus Sijmonsma van de BFVW legt het doel uit in onderstaande video van vorig jaar.

Roep om 'avondklok voor katten' om vogels te beschermen

01:41
Roep om avondklok voor katten.

Scheurkogel begrijpt ook dat het een lastig te controleren oproep is, maar vraagt om verantwoordelijkheid van de katteneigenaren. "Als jij niet wat je kat uitspookt, zorg er dan in deze periode voor dat hij binnenblijft. Het is namelijk zelfs zo dat jij in overtreding bent als je kat een vogel doodt."