Ga naar de inhoud
Gefilmd tijdens bezoek

OM laat zien hoe Taghi en advocatenneef stiekem communiceerden

De advocaten van Youssef T. tijdens een eerdere zitting. T. is ook vandaag niet aanwezig. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft in de strafzaak tegen Youssef T., advocaat en neef van Ridouan Taghi, een beeldpresentatie gehouden. Daaruit moet blijken hoe beide mannen 'heimelijk' hebben gecommuniceerd in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. 

Taghi zit daar vast. Hij werd vorig jaar talloze malen door zijn neef Youssef bezocht, nadat hij zich als een van de advocaten van Taghi had gemeld.

Gefilmd tijdens bezoeken

De presentatie vond plaats tijdens een nieuwe tussentijdse zitting in de zaak tegen T., die op 8 oktober vorig jaar in de EBI werd aangehouden, tijdens een bezoek aan Taghi. 

Beide mannen zijn zonder dat zij het wisten tijdens de bezoeken gefilmd. In de EBI worden de gevangene en zijn bezoek gescheiden door een glaswand, ook als het een advocatenbezoek betreft.

In het videomateriaal is te zien hoe het tweetal driftig communiceert via geschreven notities die zij elkaar laten lezen en vervolgens doorkrassen. Ook toonde T. volgens het OM op zijn iPad schermafbeeldingen van chats die interessant waren voor Taghi.

Eerst
Lees meer
Eerst bevlogen advocaat, nu gezien als lid van misdaadbende Taghi: wie is Youssef T.?

'Showproces'

De advocaten van T. verzetten zich tegen het tonen van de ongeveer 20 minuten durende presentatie. T. besloot op het laatste moment om van de zitting weg te blijven, omdat hij volgens zijn advocaten 'geen zin heeft in een showproces'.

De advocaten betichten het OM ervan dat het een 'trial by media' op touw zet door met beeldpresentaties op de proppen te komen.

Plannen voor gewelddadige uitbraak

Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo en zit sinds zijn arrestatie in december 2019 in de EBI. Zijn neef Youssef zou hem tijdens talrijke bezoeken daar hebben geholpen met plannen voor een gewelddadige uitbraak.

Ook zou hij hebben gefungeerd als 'middle man' om de grootschalige drugshandel van Taghi gaande te houden en witwaspraktijken voort te zetten. Hij werd op 8 oktober in de EBI gearresteerd, tijdens een bezoek aan Ridouan.

OM:
Lees meer
OM: advocatenneef Taghi wist alles en ging zeer doortrapt te werk

Taghi werkt niet mee

Taghi is in het onderzoek naar zijn neef door justitie als verdachte aangemerkt, maar hij wordt vooralsnog niet vervolgd. Eerder dit jaar heeft hij geweigerd mee te werken aan een verhoor als verdachte.

T. is inmiddels geen advocaat meer. Hij is op eigen verzoek geschrapt van het tableau.

Neef
Lees meer
Neef van Ridouan Taghi is niet langer advocaat