Wit en melk slechtste

Zoveel paaseitjes moet je eten om een kilo aan te komen

14 april 2022 10:12 Aangepast: 15 april 2022 10:11
Kun jij er ook niet van afblijven? Beeld © ANP

Nederlanders eten ieder jaar gemiddeld 47 chocolade-eitjes per persoon, blijkt uit onderzoek van een paar jaar geleden. Hartstikke lekker en verslavend, en we willen de pret niet bederven, maar elk paaseitje is goed voor 45 calorieën. Als je er 150 eet, ben je niet alleen misselijk, maar ook een kilo dikker. Overigens maakt de kleur van de paaseitjes wel uit.

Als je eenmaal begint aan paaseitjes, is het moeilijk om ermee te stoppen. De kans is dan dus groot dat je er meer dan 47 per jaar eet, zei Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, eerder tegen RTL Nieuws. "Paaseitjes zijn ontzettend verleidelijk omdat het kleine hapjes zijn die je makkelijk tussendoor eet."

"Daarnaast zijn ze slim verpakt. Omdat ze allemaal verschillende kleurtjes hebben en anders smaken, wil je eigenlijk alle kleuren proeven, waardoor je er meer van eet. Tel daar bovenop dat er op veel werkplekken en bij mensen thuis een gevulde schaal met eitjes staat, en je begrijpt dat mensen er veel van eten."

Dit moet je doen om één paaseitje te verbranden:

  • Ongeveer 10 minuten wandelen
  • Ongeveer 8 minuten fietsen
  • Ongeveer 5 minuten hardlopen
  • Ongeveer 25 minuten achter een bureau zitten
  • Ongeveer 20 minuten staan

"Als je voortdurend veel snoept zonder je voedingspatroon aan te passen, dan eet je meer dan normaal, en dan kom je dus aan." Om een kilo aan te komen, moet je zo'n 7000 calorieën extra eten, ongeveer 150 paaseitjes.

Pure chocolade

Toch slim snoepen? Het beste kun je dan kiezen voor de paaseitjes van pure chocolade, die zijn het gezondst. Seidell: "Wie één of twee pure paaseitjes per dag eet, loopt zelfs een lager risico op hart- en vaatziekten, door de gunstige voedingsstoffen die erin zitten."

"In de pure paaseitjes zit minder vet en suiker dan in de andere paaseitjes. Dus het is ook beter voor je tanden en voor je gewicht." Toch denkt Seidell dat we ons niet veel zorgen hoeven te maken: "Stel dat je in een maand 47 paaseitjes eet, dan eet je maar 70 calorieën per dag te veel. Als je geen zak per dag eet, hoef je je niet druk te maken om die paar paaseitjes."

Zoveel calorieën zitten er in de verschillende paaseitjes:

  • Wit: 45 calorieën
  • Melk: 45 calorieën
  • Puur: 40 calorieën
  • Gevuld met likeur: 37 calorieën
  • Gevuld met notenpasta: 52 calorieën

Bekijk ook: Hoeveel eitjes eet jij?

In deze video van een paar jaar geleden vroegen we een paar mensen naar hun eierconsumptie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore