Ga naar de inhoud
Mogelijk door salmonella

Buiktyfus op noodopvangboot Haarlem: bewoners verhuisd

Asielzoekers komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

Tientallen bewoners van twee noodopvangboten voor asielzoekers in Haarlem moeten verhuizen omdat op één van de twee boten salmonellabesmettingen zijn vastgesteld. Acht mensen lijden aan buiktyfus. "Op dit moment verblijven zieke en gezonde mensen bij elkaar op een kamer en dat is ongewenst", zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het besluit om bewoners naar een andere plek te verhuizen, is mede genomen op advies van de GGD Kennemerland. "Er gaan tijdelijk 41 zieken met hun 32 gezonde kamergenoten naar een park in Laag Zuthem in de gemeente Raalte. De zieke en gezonde asielzoekers worden daar gescheiden van elkaar opgevangen. Voor andere bewoners wordt nog naar een locatie gezocht."

Besmetting door salmonella

Eerder liet het COA weten dat bij zeven mensen op één van de twee boten in Haarlem buiktyfus was vastgesteld. Voor zover bekend zijn dit er nu acht. Buiktyfus is een aandoening die vooral door een besmetting met de salmonellabacterie wordt veroorzaakt.

Veiligheidsregio's
Lees ook:
Veiligheidsregio's komen met 2000 extra plekken voor asielzoekers

De eerste resultaten van de onderzoeken laten zien dat er geen besmetting via het drinkwater heeft plaatsgevonden. Om dit definitief te kunnen uitsluiten, blijven de monsters op kweek staan. 

200 mensen opgevangen

"Zolang de bron nog niet in beeld is, doen we er alles aan om verdere verspreiding te voorkomen. Vandaar ook dat het besluit is genomen om mensen elders onder te brengen." Op de twee boten worden ruim tweehonderd mensen opgevangen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.