Ga naar de inhoud
'Minder hardrijders'

OM koopt 50 mobiele flitspalen na succesvolle proef

Een mobiele flitspaal. Beeld © Openbaar Ministerie

Mobiele flitspalen die je overal in het land kunnen betrappen op te hard rijden: het Openbaar Ministerie gaat er vijftig kopen. Een proef met de apparaten was succesvol, zegt het OM: waar ze werden ingezet, daalde het aantal snelheidsovertredingen flink.

Daarmee kunnen de verplaatsbare palen een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling 'nul verkeersdoden in 2030'. Het CBS maakte vandaag bekend dat afgelopen jaar 582 mensen omkwamen in het verkeer. Vergeleken met een jaar eerder zijn dat er 28 minder.

Nieuwe vorm van snelheidshandhaving

De palen blijven een paar weken tot maanden op één plek staan. Het OM noemt het 'een nieuwe vorm van snelheidshandhaving, tussen de mobiele radar en de vaste flitspalen in'. Mobiele radar wordt meestal een paar uur op één locatie ingezet, vaste flitspalen staan er jarenlang.

50
Lees ook:
50 kilometerweg is dodenweg voor fietsers: meer fatale ongelukken

Het geregeld verplaatsen van een flitspaal heeft tot gevolg dat de verkeersveiligheid op meer plekken kan worden verbeterd, verwacht het OM. "Bestuurders worden zich meer bewust van hun snelheid en passen hun verkeersgedrag aan."

Verder uitbreiden

In eerste instantie komen er vijftig. Dit jaar nog moeten er twaalf in gebruik worden genomen, de rest volgt in 2023. Het OM hoopt dat het aantal later nog verder kan worden uitgebreid. Samen met de wegbeheerder en de politie wordt straks vastgesteld waar ze moeten worden ingezet.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update