Ga naar de inhoud
'Vaker richting strafrecht'

Drie maanden na BOOS-uitzending 120 meldingen bij meldpunt Mores

Mores-voorzitter Janke Dekker aan tafel bij Jinek. Beeld © RTL

Sinds de BOOS-uitzending over The Voice of Holland drie maanden geleden, zijn er 120 meldingen binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector. Dat zijn er fors meer dan vorig jaar, toen er in het hele jaar 97 meldingen binnenkwamen. Niet alleen waren er méér meldingen, de gemelde delicten waren ook ernstiger.

Dat vertelde de voorzitter van meldpunt Mores, Janke Dekker, gisteravond aan tafel bij Jinek:

Meldpunt MORES heeft 120 meldingen ontvangen na The Voice-rel

02:07
Voorzitter Dekker van Mores schrok na de BOOS-uitzending van de meldingen die binnenkwamen.

De gemelde delicten waren ernstiger dan vorig jaar. "De afgelopen jaren was de verhouding 85-15", legt Dekker uit. In 15 procent van de gevallen ging het om zaken die qua zwaarte richting het strafrecht gingen. "De verhouding van de meldingen die we na The Voice ontvingen, was 50-50."

80 procent geseponeerd

Een probleem dat Mores signaleert is ook dat veel slachtoffers opmerken dat er weinig gebeurt met aangiften die bij de politie worden ingediend. "Van alle zedenzaken wordt 80 procent uiteindelijk geseponeerd", zegt Dekker. "Er komen maar weinig zaken voor de rechter. Het gaat om waarheidsvinding en zolang er geen bewijs is van geweld, is het bewijzen van een zaak heel lastig."

Het meldpunt ontving in de nasleep rond The Voice ook veel mails van mensen uit andere sectoren die wilden weten waar zij terecht konden met meldingen van ongewenst gedrag. "Van de luchtvaart tot de advocatuur - dit probleem gaat echt niet alleen over de mediasector", zegt Dekker.

Omroepen
Lees ook:
Omroepen vragen medewerkers ook oude incidenten te melden

Staatssecretaris Uslu: 'Gezamenlijke aanpak'

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) liet begin dit jaar na de BOOS-uitzending weten te werken aan een 'gezamenlijke aanpak' tegen grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld in de mediawereld.

Ze gaat daarom vaker om tafel met omroepen, producenten, mediabedrijven, het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur, maar ook met experts op het gebied van seksueel geweld, gedrag en sociale veiligheid en psychologen.

ITV
Lees ook:
ITV zet miljoenen opzij voor The Voice of Holland-schandaal