Ga naar de inhoud
Later dan gemiddeld

Twee keer zoveel mensen ziek: 'We zitten midden in de griepepidemie'

Beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

Er zijn twee keer zoveel ziekmeldingen de afgelopen weken dan in dezelfde periode in 2021 en 2020, blijkt uit cijfers van arbeidsorganisatie Arbo Unie. Dit zou wel eens kunnen komen door de griepepidemie, waar we volgens het RIVM middenin zitten.

Het aantal ziekmeldingen is ongeveer een kwart meer dan in 2018 en 2019, voor de coronapandemie. "We zien dat vooral het korte verzuim, minder dan een week, en het middellange verzuim, een tot zes weken, hoog is", zegt een woordvoerder van Arbo Unie, één van de grootste arbodiensten van Nederland.

Epidemie in volle gang

Dat de griepepidemie in volle gang is, merken ook de huisartsen. In de laatste week van maart werd een griepvirus gevonden bij 59 procent van patiënten met een acute luchtweginfectie, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

Griepepidemie
Lees ook:
Griepepidemie begonnen, mede door loslaten coronamaatregelen

De griepepidemie begint vaak in december of januari, nu begon het in maart. Dit komt volgens Nivel waarschijnlijk door de coronamaatregelen, die ook de verspreiding van het griepvirus tegengaan. Nu de maatregelen zijn losgelaten en mensen weer meer contact met elkaar hebben, neemt ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toe.

Geen inhaalslag

Ook cijfers van het RIVM, de ziekenhuizen en laboratoria onderbouwen de griepgolf. "De afgelopen vier weken nam het aantal mensen met griep (influenza) flink toe", laat het RIVM weten. "Het zijn vergelijkbare getallen met voor de coronapandemie, maar we verwachten geen inhaalslag."

Echte griep krijg je volgens het RIVM ongeveer eens in de tien jaar. "Mensen verwarren griep vaak met een verkoudheidsvirus. Misschien zijn veel mensen vergeten hoe ziek je van griep kunt worden."

Gemiddeld duurt een griepepidemie ongeveer negen weken of langer. Arbo Unie ziet dat het aantal ziekmeldingen met griepachtige klachten afneemt. "Al gaat dat minder sterk af dan in voorgaande jaren", laat een woordvoerder weten. Wellicht daalt het aantal mensen met influenza sneller nu het mooier weer wordt, want net als bij corona verspreiden virussen zich minder makkelijk met beter weer.

Ziekteverzuim
Lees ook:
Ziekteverzuim enorm hoog en dat duurt nog wel even: 'Infectieziektes maken inhaalslag'