Ga naar de inhoud
Straathandel aangepakt

Geen wiet meer voor toeristen, als het aan Amsterdam ligt

Coffeeshop op het Rembrandtplein in Amsterdam. Beeld © ANP

Burgemeester Halsema van Amsterdam wil buitenlandse toeristen voortaan weren uit coffeeshops. Zo wil ze de drugsoverlast in de hoofdstad bestrijden. De driehoek – burgemeester, politiechef en Openbaar Ministerie – heeft vandaag een brief met die strekking aan de gemeenteraad gestuurd.

"Veel van de grote problemen in de stad worden gevoed vanuit de cannabismarkt: van overlast door drugstoerisme tot zware misdaad en geweld", begint de brief. De driehoek wil een zogeheten 'ingezetenencriterium' invoeren. Dit betekent dat buitenlandse toeristen coffeeshops niet meer in mogen.

Illegale straathandel

Het plan om alleen nog Nederlanders tot coffeeshops toe te laten, werd vorig jaar januari al gelanceerd. Sindsdien zijn er onderzoeken gedaan en gesprekken geweest met de cannabissector. Nu laat burgemeester Halsema weten dat ze het plan wil doorzetten.

Vooral het ingezetenencriterium leidde tot discussie. Volgens tegenstanders van het idee werkt dit illegale straathandel in de hand. Maar volgens de driehoek is een verkoopverbod aan toeristen 'een noodzakelijke ingreep om de cannabismarkt af te koelen in een eerste stap naar regulering'.

Drugscriminelen
Lees ook:
Drugscriminelen koersen op Amsterdam: 'havenmarinier' moet actie ondernemen

De overlast van straathandel is al in de binnenstad te merken, schrijft Halsema. Vooral op de Wallen. "Straatdealers hangen op straat rond, vallen bezoekers lastig en gedragen zich vaak agressief."

Keurmerk voor coffeeshops

Om de overlast tegen te gaan, wordt het cameratoezicht verbeterd. Om dealers te weren uit horeca, zetten ondernemers een eigen 'portiersnetwerk' op en ook wordt een waarschuwingscampagne op sociale media, in hotels en in de openbare ruimte uitgebreid.

Verder wil de Amsterdamse burgemeester de cannabismarkt verkleinen en reguleren door een keurmerk voor coffeeshops. De shops die voldoen aan extra regels 'ten aanzien van transparantie, bedrijfsvoering en voorlichting' kunnen zo'n keurmerk krijgen. Als tegenprestatie mogen zij een hogere handelsvoorraad in huis hebben. Ook wordt bij overtredingen milder opgetreden.

Straatdealers harder aangepakt

Tegen straatdealers wordt juist harder opgetreden, want 'de straathandel in nep- en echte drugs zorgt voor veel criminaliteit en overlast'. Hun 'dagopbrengst' wordt afgepakt, ze krijgen langdurige gebiedsverboden en de worden sneller voor een rechter gebracht.

Halsema wil eerst met de nieuwe gemeenteraad in gesprek over de voorgestelde maatregelen.

Burgemeester
Lees ook:
Burgemeester zet autistische Robin (34) uit huis om één wietplant