Ga naar de inhoud
Zelftest voldoende

Positief getest? Vanaf vandaag hoef je niet meer naar de GGD

Veel GGD-testlocaties zijn gesloten. Beeld © Robin Utrecht / ANP

Twee streepjes? Wie vanaf vandaag een positieve uitslag krijgt van een zelftest, hoeft niet meer naar de GGD om te laten testen of het daadwerkelijk om een coronabesmetting gaat. Zelftesten wordt de norm, maar voor zorgpersoneel of kwetsbare mensen die geen zelftest kunnen uitvoeren, blijft een GGD-test mogelijk.

De nieuwe regels gaan van vandaag in en passen bij de nieuwe langetermijnstrategie die het kabinet heeft opgesteld voor corona. Het ministerie van Volksgezondheid wil de verantwoordelijkheid meer bij burgers zelf leggen.

Wel nog in isolatie

Er komt een 'zelfzorgadvies' waarin onder meer staat wat je precies moet doen na een positieve coronatest, of als je juist negatief test maar wel klachten houdt. Het ministerie benadrukt dat het nog steeds nodig is om in isolatie te gaan bij een positieve zelftest.

Nog
Lees ook:
Nog steeds niet besmet: kun je van nature immuun zijn voor corona?

Een GGD-test blijft beschikbaar om een bewijs te verkrijgen dat iemand is hersteld van corona, dat nodig kan zijn voor reizen naar het buitenland.

Minder testen, meer controle van rioolwater

Het aantal mensen dat naar de GGD stapte voor een test, liep de laatste tijd al terug. Vorige week bleek het aantal GGD-testen al met ongeveer een derde gedaald vergeleken met een week eerder.

De overheid wil de teststraten van de GGD grotendeels afbouwen. Nu mensen daar niet meer langs hoeven, wil de overheid zicht houden op de verspreiding van het coronavirus door controle van het rioolwater, steekproeven en ziekenhuisopnames.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt sinds zaterdag in het weekend en op feestdagen geen cijfers meer over het aantal positieve coronatesten.

De
Lees ook:
De maatregelen zijn afgeschaft, is corona dan nu voorbij?