Ga naar de inhoud
Was je auto (nog) niet

Warmer weer onderweg, maar ook Saharastof verwacht

In maart kwam er ook veel Saharastof naar beneden. Beeld © ANP

De temperaturen zullen de komende dagen flink oplopen. Maar met deze warme zuidelijke stroming, komt ook weer Saharastof mee. Die zal deze week ons land bereiken, laat Buienradar weten.

Vandaag bereikt de Saharastof Spanje en Portugal, morgen trekt de wind verder naar het noorden en zal de concentratie Saharastof ook bij ons langzaam toenemen.

Dinsdag en ook woensdag kan het rond de 20 en zelfs 21 graden worden in Nederland. De warme stroming zorgt ook voor de hoogste concentratie Saharastof. Die wordt rond dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag verwacht. In de loop van woensdag en in de nacht naar donderdag nemen de concentraties zand vanuit het westen weer af.

Weinig last

Of we echt last krijgen van het Saharastof, dat is de vraag. "De lucht had dinsdag blauw kunnen zijn, maar de zon moet door het Saharazand heen, dus die zal er wat fletser uitzien", vertelt Reinier van den Berg van Buienradar. Het stof zit echter zo hoog in de lucht dat we er verder weinig van merken. "Mocht er woensdag een bui vallen, dan komt het stof met het zand naar beneden."

Het Saharastof dat half maart over Europa neerdaalde had een hoge concentratie en er was veel bewolking. Dat zorgde voor een bruine/oranje gloed op de skipistes en diep oranje gekleurde luchten in Spanje.

Bekijk ook: Bijzonder beeld: snowboarden op Saharazand

00:33
De normaal gesproken hagelwitte bergen van de Pyreneeën waren in maart ineens bruin geworden. Een stofwolk vol Saharazand trok over Europa en veranderde de sneeuw in een zandbak.
Enorme
Lees ook:
Enorme rijen bij wasstraat door Saharastof: 'Het loopt storm'