Onder meer Kinder Surprise

Alle chocoladeproducten uit Ferrero-fabriek België moeten direct uit de winkel

08 april 2022 17:55 Aangepast: 08 april 2022 18:14
Een chocolade-ei van Kinder Beeld © Alamy Limited

Zowel in Nederland als in België moeten alle Kinder-chocoladeproducten uit de Belgische fabriek van Ferrero uit de supermarkt worden gehaald. Het gaat onder meer om Kinder Surprises. Mogelijk kunnen de chocolaatjes salmonella-infecties veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert geen enkel chocoladeproduct uit de fabriek te eten. Eerder werden producten met bepaalde houdbaarheidsdata al uit de schappen gehaald.

Fabriek is gesloten

De Belgische voedselwaakhond FAVV heeft eerder vandaag de fabriek in Aarlen gesloten. Het bedrijf was niet in staat om volledige informatie aan te leveren voor het onderzoek, stelt de FAVV.

Pas als het bedrijf garantie kan bieden dat regels en voorschriften voor de voedselveiligheid worden nageleefd, kan de fabriek weer open.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Salmonella in chocola: hoe kan dat en komt het vaak voor?

Ferrero erkent dat er 'vertragingen' zijn ontstaan bij het opvragen en delen van informatie voor het onderzoek. "Dit had gevolgen voor de snelheid en doeltreffendheid van het onderzoek. De fabriek zal pas weer opengaan nadat zij door de autoriteiten is gecertificeerd."

Tientallen zieke kinderen

In verschillende Europese landen werden tientallen kinderen ziek na het eten van de chocolade dat gemaakt is door de Belgische fabriek van Ferrero. Zo ook de 5-jarige Letty uit België:

Acht dagen lang zat kleuter Letty continu met hoge koorts op het toilet. De oorzaak: een met salmonella besmet Kinder Surprise-ei. Letty hoefde nog net niet naar het ziekenhuis.

Het is nog niet duidelijk of de chocola ook in ons land tot salmonella-infecties heeft geleid. Wel heeft het RIVM twee meldingen gekregen van kinderen die in februari ziek zijn geworden door de salmonellabacterie. Mogelijk hadden zij de chocolade ook gegeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ferrero roept ook in Nederland chocoladeproducten terug na salmonellabesmettingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore