Ga naar de inhoud
Seksuele relatie

Esmee (14) door turnleraar waarschijnlijk gewurgd, volgens advocaat in opwelling

Esmee werd op oudjaarsdag levenloos gevonden in Leiden. Beeld © Privéfoto/Elza Hoeve

Turnleraar Olivier van de G. (32) heeft het 14-jarige meisje Esmee hoogstwaarschijnlijk door verwurging om het leven gebracht. Maar volgens zijn advocaat gebeurde dat 'in een opwelling'.

Dat bleek tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Den Haag. Daar staat Van de G. terecht voor het doden en misbruiken van het meisje uit Hazerswoude-Rijndijk.

Verbaasde reactie

Esmee kende de verdachte van een schoolkamp en als haar turnleraar. Thuis deed ze geheimzinnig over het contact met hem, staat in het strafdossier. Ze stuurden in het jaar dat ze elkaar kenden 25.000 berichten naar elkaar.

De ouders van Esmee gaven hun dochter op 30 december als vermist op. De politie ging de daaropvolgende nacht twee keer langs bij de verdachte. Die zou verbaasd hebben gereageerd op haar vermissing.

Het slachtoffer werd op 31 december door een groepje sporters aangetroffen in een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden. Om 13.00 uur die dag werd de verdachte aangehouden.

Bekijk ook - Uitvaart Esmee (14): 'Nachtmerrie als je kind wordt vermoord'

01:38
Het afscheid van Esmee in Leiden.

'Stoeipartij'

Van de G. verklaarde eind januari voor het eerst bij de politie dat hij een seksuele relatie had met Esmee en dat zij bij hem thuis kwam. Tijdens een 'stoeipartij' zou Esmee met de schouders tegen de grond zijn gedrukt.

De verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij haar in een soort wurggreep hield, met zijn onderarm voor haar hals langs, totdat hij constateerde dat ze niet meer leefde. Daarna nam hij het lichaam mee de flat uit om te verbergen dat hij een relatie met haar had.

Bekijk ook - Verslagenheid na dood Esmee (14): 'Waar gaat het heen met de wereld?'

01:15
"Ik ben zelf ook moeder en ik maak me zorgen over waar het heen gaat met de wereld."

Opname Pieter Baan Centrum

Van de G. zegt alle medewerking te willen verlenen aan het onderzoek: "Wat er gebeurd is, is verschrikkelijk. Vandaar dat ik een verklaring heb afgelegd. Omdat er dingen zijn gebeurd waarvan ik me niet bewust van ben geweest. ik wil graag helpen en zorgen dat dit zo goed mogelijk wordt opgelost, dat ik zoveel mogelijk kan helpen in dit proces."

Van de G. werkt mee aan een opname in het Pieter Baan Centrum.