Speciale organisatie

Kabinet: adopties uit buitenland mogen weer, maar voortaan via overheid

08 april 2022 10:33 Aangepast: 08 april 2022 10:39
Archiefbeeld ter illustratie. Beeld © iStock

Als het aan het kabinet ligt, mogen er weer kinderen uit het buitenland worden geadopteerd, maar dan moet de uitvoering in handen komen van de Nederlandse staat.

Daarvoor moet wel eerst een nieuwe overheidsorganisatie worden opgetuigd. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van het AD.

Te veel misstanden

Vorig jaar februari schortte toenmalig minister Sander Dekker buitenlandse adopties op na een uiterst kritisch rapport van een commissie onder leiding van Tjibbe Joustra.

De commissie, die keek naar interlandelijke adopties tussen 1967 en 1997, concludeerde dat er te veel misstanden hadden plaatsgevonden en dat ze 'tot op de dag van vandaag' voorkomen. Doorgaan zou onverantwoord zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Geadopteerde Inez oneens met adoptiestop: 'Ik heb een heel goed leven'

Advies: stop ermee

Joustra adviseerde om helemaal te stoppen met buitenlandse adopties, maar zo ver lijkt het kabinet dus niet te willen gaan. De Tweede Kamer liet na de presentatie van het rapport vorig jaar al blijken ook niet helemaal van interlandelijke adoptie af te willen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Slachtoffer illegale adoptie Patrick (41) opgelucht na uitspraak rechter

Adoptiebureaus kwamen al snel na de adoptiestop in het geweer. Zij noemden het rapport ongefundeerd en 'te dun'. "Dit besluit heeft verstrekkende gevolgen gehad en grote schade berokkend aan kinderen in kwetsbare situaties, aan geadopteerden en hun families, aan de internationale samenwerking en aan de betrokken organisaties", schreven de bureaus in een verklaring.

Bekijk ook - Geadopteerde Amanda zoekt antwoorden: 'Ik ben naamloos'

Amanda Janssen is geboren in Sri Lanka, maar groeide op in Nederland. Bij haar adoptie zijn veel dingen misgegaan. Zo kloppen haar adoptiepapieren niet en bleek haar zusje helemaal geen familie te zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore