80 procent vrouwen

Rotterdam heeft grootste aantal Oekraïense vluchtelingen geregistreerd

08 april 2022 05:58 Aangepast: 08 april 2022 12:08
Oekraïense vluchtelingen komen aan op Amsterdam CS Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

In Nederland staan nergens zoveel Oekraïense vluchtelingen geregistreerd als in Rotterdam. In de afgelopen weken, sinds Rusland het land binnenviel, zijn daar 1519 Oekraïners ingeschreven.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben 958 Oekraïners zich ingeschreven in Amsterdam. In Groningen en Eindhoven zijn meer dan 500 mensen uit Oekraïne geregistreerd. Daarna volgen Westland, Hilversum en Den Haag met ruim 400 Oekraïense vluchtelingen.

Lokale initiatieven

De gemeenten Ede, Amstelveen, Venlo, Utrecht en Almere hebben elk meer dan 300 Oekraïners ingeschreven. Ameland, Schiermonnikoog en Best zijn de enige gemeenten die nog geen mensen uit Oekraïne hebben geregistreerd.

Vergeleken met het aantal inwoners voert Renswoude in de provincie Utrecht de lijst aan. Op elke duizend inwoners zijn daar veertien Oekraïners geregistreerd. Daarna volgen Noord-Beveland (Zeeland), Montfoort (Utrecht), Westerwolde (Groningen) en Oldebroek (Gelderland). "Dit komt vaak door lokale initiatieven om grote groepen vluchtelingen op te vangen in bijvoorbeeld een leegstaand kantoorpand", aldus het CBS.

Bekijk ook - Oekraïners over de vloer: haring happen, soep koken en bellen met familie

RTL Nieuws volgt 2 Oekraïense gezinnen tijdens hun verblijf in Goes. Ze wonen bij Ingrid en Danielle. In deze tweede aflevering gaan we naar de markt in Goes, koken ze een echt Oekraïens gerecht en proberen we contact te krijgen met familie in Oekraïne.

80 procent vrouw

In totaal zijn 27.123 mensen uit Oekraïne ingeschreven in Nederland. Bijna 10.000 van hen werden geregistreerd in de twee weken van 12 maart tot en met 3 april, afgelopen zondag. Dat is ruim twee keer zoveel als het aantal nieuwkomers uit alle andere landen bij elkaar in die periode.

Van de volwassen Oekraïners die zijn ingeschreven is 80 procent vrouw. Dat komt doordat mannen van 18 tot en met 60 jaar oud het land niet mogen verlaten. Zij moeten beschikbaar zijn om mee te vechten tegen de Russen.

Mensen die in Oekraïne woonden maar een andere nationaliteit hebben, mogen zich ook in Nederland inschrijven. Het gaat om ongeveer 5 procent van de totale groep. Deze mensen komen onder meer uit Nigeria en Syrië, maar er zitten ook relatief veel terugkerende Nederlanders tussen.

Bekijk ook - Gevlucht naar Goes: dolblij met eindelijk een eigen plekje

RTL Nieuws volgt twee Oekraïense gezinnen tijdens hun verblijf in Goes. In deze derde aflevering krijgen we een rondleiding door hun nieuwe appartement.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore