Ga naar de inhoud
200 meldingen

Lareb: soms minder moedermelk na halen coronaprik

Een vrouw geeft borstvoeding (archieffoto) Beeld © iStock

Sommige vrouwen die een coronaprik haalden terwijl ze de borst gaven, merkten daarna korte tijd dat ze minder moedermelk produceerden. Daarover kwamen bijna tweehonderd meldingen binnen bij bijwerkingencentrum Lareb.

Het verschijnsel trad één tot twee dagen op nadat de vrouwen de injectie kregen. De hoeveelheid moedermelk was in de meeste gevallen na een aantal dagen weer normaal, meldt het bijwerkingencentrum. 

Ongeveer 10 procent van de vrouwen zei te zijn gestopt met de borstvoeding, maar dat betekent niet dat dat een gevolg was van het verschijnsel.

Andere bijwerkingen

In het zwangerschapsregister van Moeders van Morgen worden vrouwen gevolgd die borstvoeding geven. Deze moeders werd gevraagd of zij een effect van de vaccinatie merkten op hun moedermelk. Na 185 vaccinaties bij deze vrouwen werd in totaal zeven keer een effect op de hoeveelheid melk gemerkt.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden meldingen over menstruatie na vaccin: 'Stoornissen komen altijd voor'

Het is niet duidelijk hoe het precies komt. "Het is mogelijk dat minder moedermelk komt doordat de moeder ook andere bijwerkingen heeft, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en koorts. Ook kan het zijn dat stress, van de vaccinatie of door andere omstandigheden, invloed heeft", zegt Lareb.

Vermindering van moedermelk komt vaker voor na het gebruik van geneesmiddelen en bij ziekte.