Ga naar de inhoud
Gebrek aan informatie

Advies Gezondheidsraad: geen Moderna-vaccin voor kinderen onder 12

Een kind wordt gevaccineerd tegen het coronavirus in Rotterdam. Beeld © ANP

Kinderen van 6 tot en met 11 jaar zouden niet gevaccineerd moeten worden met het coronavaccin van Moderna, zo adviseert de Gezondheidsraad. Er is nog te weinig informatie over de werkzaamheid en de veiligheid van een prik met Moderna bij kinderen in die leeftijdsgroep.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaf eind februari een positief oordeel over het inzetten van het vaccin van Moderna bij kinderen van 6 tot en met 11 jaar. 

Voldoende op voorraad

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vroeg vervolgens advies aan de Gezondheidsraad. Die raadt nu aan het middel niet in te zetten, ook omdat er voldoende coronavaccins van Pfizer/BioNTech voorhanden zijn.

Er is nog onvoldoende bekend over de kans op een ontsteking van de hartspier of het hartzakje na een prik met Moderna bij kinderen onder de 12 jaar, stelt de raad. Zulke ontstekingen zijn opgenomen in de bijsluiter van het Moderna-vaccin.

Gezonde
Lees ook:
Gezonde jonge kinderen en vaccinatie: dit is wat we weten

Het vaccin van Pfizer/BioNTech wordt al gebruikt voor het vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar. De Gezondheidsraad adviseerde eind vorig jaar om dat mogelijk te maken.

Op dat moment was alleen het vaccin van Pfizer nog goedgekeurd voor gebruik bij kinderen in die leeftijdsgroep. 

Twee prikken van 10 microgram

Uit de onderzoeken die EMA bestudeerde, concludeerde het geneesmiddelenbureau dat de werking van het vaccin bij kinderen minimaal even goed is als bij (jong)volwassenen. 

De vaccinatie bestaat uit twee prikken van 10 microgram, een veel lagere dosis dan 12-plussers (30 microgram) krijgen. Dat is omdat de afweerreactie van jonge kinderen sterker is. 

Bekijk ook: Bettina wilde eerder vaccin voor kwetsbare dochter: 'Al twee jaar thuis'

02:21
De Gezondheidsraad adviseerde eind vorig jaar om kwetsbare kinderen onder de 12 jaar oud ook te vaccineren tegen het coronavirus.
Vaccinatieplicht
Lees ook:
Vaccinatieplicht voor kinderen vanaf 5 jaar oud in New York