Ga naar de inhoud
Zo'n 70 besmettingen

Salmonella in chocola: hoe kan dat en komt het vaak voor?

Een chocolade-ei van Kinder Beeld © Alamy Limited

Gisteren werd bekend dat meerdere mensen salmonella hebben opgelopen na het eten van een chocolade-ei. In Groot-Brittannië, België en Nederland gaat het bij elkaar om bijna 70 mogelijke besmettingen, voornamelijk bij kinderen onder de vijf jaar, onder wie twee Nederlandse kinderen. Maar salmonella, dat komt toch vooral voor in vlees en eieren?

"Salmonella in chocola komt inderdaad heel weinig voor", zegt Anne Lutgerink van het Voedingscentrum. "Maar het kan wel."

Aantal manieren

Volgens het Voedingscentrum is er een aantal manieren waarop de bacterie, die vooral voorkomt in de darmen van dieren, in chocola terecht kan komen. De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.

De Belgische hoogleraar voedselkwaliteit Liesbeth Jacxsens van de Universiteit Gent noemt bij het Belgische Radio 1 nog een mogelijkheid: dat dieren gepoept hebben op de cacaobonen. "Dat zou inderdaad kunnen", zegt ook Lutgerink. "Bijvoorbeeld door een vogel." 

Ook
Lees ook:
Ook in Nederland salmonellabesmettingen gerelateerd aan Kinder Surprise

Wat de reden is van deze besmettingen, wordt nog onderzocht. Maar het is niet nodig om ons zorgen te maken als we bijvoorbeeld een chocolade-paasei eten, zegt Lutgerink. "De kans op salmonella in chocola is klein. Het is geen hoogrisicoproduct voor de bacterie, zoals eieren en vlees."

Vet beschermt bacterie

Áls chocola is besmet met salmonella, dan kan de bacterie daarin wel lang overleven. Ook in je lijf. "Het vet van de chocola beschermt de salmonella tegen je eigen maagzuur, dat veel bacteriën doodt. Zo kan de bacterie in je darmen terechtkomen en dat kan vervelende klachten veroorzaken."

In veel gevallen blijft het overigens bij vervelende klachten, zoals buikpijn, diarree of koorts. Die klachten gaan vaak na maximaal zeven dagen over.

Risicogroepen

Ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand hebben een groter risico om symptomen te krijgen en bij hen kan een darminfectie ook een ernstiger verloop hebben. "Als je last hebt van uitdrogingsverschijnselen, zoals weinig plassen, veel dorst of sufheid, ga dan naar de huisarts", adviseert Lutgerink.

Deze producten, die geproduceerd werden bij het bedrijf Ferrero in Aarlen, worden in verband met de salmonellabesmettingen teruggeroepen:

  • Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22,
  • Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.