'Ordinaire criminelen'

VVD: zet ook Russische hackers op Europese sanctielijst

07 april 2022 06:05 Aangepast: 07 april 2022 07:27
Beeld ter illustratie Beeld © ThanaPrasongsin/Getty

Jonge Russische hackers moeten op de sanctielijst van de Europese Unie komen. Dat vindt regeringspartij VVD. Als dat gebeurt kunnen ze niet meer bij hun in Europa gestalde geld komen.

Het VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski ergert zich aan de jonge Russische criminelen die pronken met hun uit misdaad verkregen euro's. "Het zijn hackers die dagelijks ook bedrijven in Nederland aanvallen, ons midden- en kleinbedrijf, puur om geld te pakken te krijgen. Het zijn ordinaire criminelen."

En dus moeten ze volgens Rajkowski net zo worden behandeld als de Russische oligarchen en op de Europese sanctielijst worden gezet. "We weten waar ze zitten. Ze horen bij de kliek van Poetin. We moeten ervoor zorgen dat we hun leven zo moeilijk mogelijk maken."

Lamborghini

Volgens het VVD-Kamerlid betekent plaatsing op de sanctielijst 'dat we ze in hun nekvel kunnen grijpen als ze ook maar met één wiel van hun dikke Lamborghini in een Europees land komen'. Verder wordt het dan voor de hackers onmogelijk over hun geld te beschikken.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over cybercriminaliteit. Rajkowski zal dan VVD-minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid vragen dit te regelen.

Rajkowski: "Ik weet dat het niet van de ene op de andere dag geregeld is. Het is lastig, maar dat wil niet zeggen dat we niks kunnen doen. Ik wil elke mogelijkheid die de wet biedt, gebruiken om deze criminelen aan te pakken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore