Ga naar de inhoud
Onder meer Kinder Surprise

Ferrero roept ook in Nederland chocoladeproducten terug na salmonellabesmettingen

Een chocolade-ei van Kinder Beeld © Alamy Limited

Ferrero, het moederbedrijf van Kinder, roept in Nederland producten terug na meerdere salmonellabesmettingen. Dit doet het bedrijf uit voorzorg, het heeft namelijk nog geen klachten ontvangen van Nederlandse consumenten. Gisteren werd wel duidelijk dat zeker twee Nederlandse kinderen besmet waren geraakt met salmonella.

Na onderzoek bleek dat zij dezelfde besmetting hadden als degenen die ziek werden in België en Groot-Brittannië, meldde het RIVM aan RTL Nieuws. Daar werden eerder deze week al verschillende chocoladeproducten uit de handel genomen, omdat na onderzoek de chocoladefabriek van Ferrero in het Belgische Aarlen naar voren kwam als mogelijke besmettingshaard.

'Nemen het uiterst serieus'

Ferrero heeft vanochtend de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laten weten dat producten uit de fabriek in Aarlen in België ook zijn geleverd in Nederland. Het bedrijf stelt dat nog geen van de producten die op de markt zijn gebracht, positief zijn getest op salmonella. "Toch nemen we deze zaak uiterst serieus, omdat de zorg voor de consument onze hoogste prioriteit heeft", staat in een persbericht.

De volgende producten roept het bedrijf in Nederland terug:

Nederlanders worden door het bedrijf geadviseerd de producten niet te eten als deze al zijn gekocht. "We werken samen met winkeliers om ervoor te zorgen dat deze producten niet langer te koop zijn en worden teruggehaald."

De NVWA heeft laten weten erop toe te zien dat afnemers van deze producten in Nederland de producten uit de handel halen.

Ook
Lees ook:
Ook in Nederland salmonellabesmettingen gerelateerd aan Kinder Surprise

In Groot-Brittannië zijn al meer dan zestig mensen besmet geraakt na het eten van de chocolade, het gaat daarbij vooral om kinderen jonger dan vijf jaar oud. In België wordt nu onderzoek gedaan naar 'een twintigtal verdachte meldingen'. 

Salmonella ook op droge producten

De salmonellabacterie komt vaak voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Een woordvoerder van het Belgische toezichthouder FAVV legde aan de nieuwszender VRT uit dat salmonella ook kan voorkomen op droge producten die in vochtige omstandigheden geproduceerd worden, zoals waarschijnlijk is gebeurd met de chocolade in de fabriek in Aarlen.

Welke klachten krijg je van salmonella?

Als je besmet raakt, word je niet altijd ziek. Als je dat wel wordt, krijg je vaak buikkrampen, diarree, ben je misselijk en moet je overgeven. Sommigen krijgen ook koorts, hoofdpijn of spierpijn. De tijd tussen het eten van besmet voedsel en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. De klachten duren vaak 3 tot 7 dagen. De koorts verdwijnt meestal sneller. Bij veel mensen zijn de klachten mild.

Voor ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand lopen een groter risico op het ontwikkelen van symptomen. Een darminfectie kan bij hen daarnaast een ernstiger verloop hebben omdat zij een groter risico hebben op uitdroging.

Mensen met diarree moeten ervoor zorgen dat ze genoeg drinken en zout en suiker binnenkrijgen.

(Bron: RIVM)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore