Ga naar de inhoud
Lager sterftecijfer

Tweede Pfizer-boosterprik beschermt ouderen niet lang

Man krijgt in Israël tweede boosterprik Beeld © ANP / Associated Press

Een tweede boosterprik van het Pfizer-vaccin verlaagt het aantal Covid-19-besmettingen onder mensen van 60 jaar en ouder, maar de bescherming is van korte duur. Dat blijkt uit een grootschalig Israëlisch onderzoek.

De bescherming van de tweede booster tegen infectie neemt al na vier weken af, tonen de Israëlische onderzoekers aan. De bescherming tegen ernstige ziekte was daarentegen zes weken na de prik niet afgenomen.

De onderzoekers konden gebruikmaken van gegevens uit de database van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid over 1,3 miljoen mensen. De bevindingen zijn gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.
 

Coronapil
Lees ook:
Coronapil van Pfizer goedgekeurd voor gebruik in Nederland

Een ander onderzoek uit Israël toonde vorige maand aan dat senioren die een tweede boosterprik van het Pfizer/BioNTech-vaccin kregen een 78 procent lager sterftecijfer hadden dan degenen die er slechts één kregen.

In Europa

Een week geleden keurden de gezondheidsautoriteiten in de VS een tweede boosterprik goed voor mensen van 50 jaar en ouder. De Europese ministers van Volksgezondheid hebben er ook bij lidstaten op aangedrongen om een ​​tweede boosterprik voor 60-plussers te steunen. In Nederland kunnen 60-plussers zo'n tweede boosterprik al halen als ze willen.

In Azië is Zuid-Korea in februari begonnen met het uitdelen van tweede boosterprikken, terwijl Singapore zo'n injectie spoedig aan 80-plussers wil geven.

Bekijk ook: Daan heeft long covid

03:47
Bij Humberto zei hij dat er 'geen oplossing is'