Schorten en zelftesten

Sywert van Lienden verdiende ook aan deals met ministerie van Justitie

05 april 2022 17:54 Aangepast: 05 april 2022 20:40
Sywert van Lienden verdiende veel geld aan de verkoop van mondkapjes terwijl hij zei het 'om niet' te doen. Beeld © ANP

Sywert van Lienden en zijn compagnons hebben met hun commerciële bedrijf Relief Goods Alliance ook goederen geleverd aan het ministerie van Justitie. Dat meldt de Volkskrant. Het ging om twee deals, voor beschermende schorten en zelftesten, waar het ministerie 146.000 euro voor betaalde. Het ministerie zegt dat het niet wist dat het zaken deed met een commercieel bedrijf.

De bestelling van Justitie en Veiligheid is veel kleiner dan de bestelling voor 40 miljoen mondkapjes ter waarde van ruim 100 miljoen euro bij het ministerie van Volksgezondheid. Van Lienden en zijn zakenpartners verdienden aan die deal ruim 20 miljoen euro. Sywert kreeg daarvan zelf 9 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sywert van Lienden weer op vrije voeten na aanhouding om mondkapjesdeal

Van de 40 miljoen geleverde mondkapjes gingen er 630.000 naar de zorg. De rest ligt nog in de opslag of is afgekeurd voor gebruik in de zorg.

Strafrechtelijk onderzoek

Wat de winst was op de deal met Justitie is niet bekend. In een reactie laat een woordvoerder van het ministerie weten dat de veronderstelling was dat zaken werden gedaan met de non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie van Van Lienden, Damme en Van Gestel.

Inmiddels is de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) een strafrechtelijk onderzoek begonnen om te bepalen of er sprake is geweest van oplichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore