Ga naar de inhoud
Zondag opgepakt

Willem Engel vrijgelaten, mag ook weer op sociale media

Willem Engel Beeld © ANP

Willem Engel komt vandaag weer op vrije voeten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam besloten. Ook mag Engel weer op social media, laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

De 45-jarige voorman van Viruswaarheid werd zondag opgepakt nadat enkele dagen eerder zijn voorarrest na twee weken onder voorwaarden was geschorst. Een van die voorwaarden was dat hij niet actief zou zijn op social media. Hij zou die voorwaarde volgens het Openbaar Ministerie hebben geschonden.

Voorwaarden te streng

De rechter vindt dat de voorwaarden voor Engel tijdens zijn vrijlating te streng waren, zegt een woordvoerder. "Het OM heeft afgelopen weekend gezegd: terug de cel in, want op social media had hij zich geuit en dat mocht niet. De rechter vindt nu dat die voorwaarde te ruim is geformuleerd." 

Het is nog te vroeg om te zeggen of het OM in hoger beroep gaat.  "Maar er is geen heel grote kans dat we dat gaan doen."

In onderstaande video zie je hoe hij werd aangehouden.

Politie zet Willem Engel opnieuw aan de kant: 'U bent aangehouden'

02:24

Engel was te zien in een video op het YouTube-kanaal Café Weltschmerz. Hierin praatte Engel onder meer over zijn arrestatie en de lopende rechtszaken tegen hem. Een woordvoerder van het OM kon niet bevestigen of de aanhouding verband hield met de video.

Engel wordt ervan verdacht een lange periode – tussen juni 2020 en december 2021 – 'opruiende coronagerelateerde berichten' te hebben geplaatst op sociale media. "Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet", zei het OM eerder. Het is nog niet duidelijk wanneer hij in deze zaak voor de rechter moet verschijnen.

Opruiing

Los hiervan moet hij op 13 juni naar de rechtbank voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag (op 10 oktober 2020) en opruiing via Facebook. Hij riep volgens het OM in een livestream op om agenten te arresteren door middel van een zogeheten burgerarrest.