Ga naar de inhoud
Twee kinderen ziek

Ook in Nederland salmonellabesmettingen gerelateerd aan Kinder Surprise

In Groot-Brittannië zijn al meer dan zestig mensen besmet geraakt na het eten van de chocolade. Beeld © Alamy Limited

Zeker twee kinderen zijn in Nederland besmet geraakt met de salmonellabacterie die te relateren is aan Kinder Surprise. De kinderen zijn jonger dan vijf jaar oud en vertoonden dusdanige ziekteverschijnselen dat zij zich meldden bij de huisarts. Na onderzoek bleek dat zij dezelfde besmetting hadden als degenen die ziek werden na het eten van de chocolade in België en Groot-Brittannië, meldt het RIVM desgevraagd aan RTL Nieuws.

Gisteravond riepen de Belgische en Britse gezondheidsdiensten op om niet langer chocolade-eieren te eten van het merk Kinder die afkomstig zijn uit de Belgische fabriek in Aarlen. Na een salmonella-uitbraak in verschillende Europese landen kwam die fabriek namelijk naar voren als besmettingshaard.

Het gaat om de volgende producten die geproduceerd werden bij het bedrijf Ferrero in Aarlen:

  • Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22,
  • Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.

In Groot-Brittannië zijn al meer dan zestig mensen besmet geraakt na het eten van de chocolade, het gaat daarbij vooral om kinderen jonger dan vijf jaar oud. In België wordt nu onderzoek gedaan naar zestien 'verdachte meldingen'. 

Twee Nederlandse kinderen ziek

Het Nederlandse RIVM laat na vragen van RTL Nieuws nu weten dat er zeker twee kinderen, jonger dan vijf jaar oud, in Nederland besmet zijn geraakt met dezelfde salmonellabacterie als die in Groot-Brittannië en België. Waar de kinderen vandaan komen, en of en waar ze chocolade hebben gekocht, is onduidelijk. Eén melding is eind februari gedaan, de ander in maart. 

De salmonellabacterie komt vaak voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Een woordvoerder van het Belgische FAVV legde aan de nieuwszender VRT uit dat salmonella ook kan voorkomen op droge producten die in vochtige omstandigheden geproduceerd worden, zoals waarschijnlijk is gebeurd met de chocolade in de fabriek in Aarlen.

Salmonella
Lees ook:
Salmonella aangetroffen in Kinder Surprise uit België: 'Ook onderzoek in Nederland'

Salmonella is een meldingsplichtige ziekte bij een uitbraak met meerdere gerelateerde besmettingen. Als er dus meerdere besmettingen zijn en de huisarts hiervan op de hoogte is, moet dit worden gemeld bij het RIVM. In veel gevallen zal de besmetting echter thuis doorgemaakt worden, omdat de ziekteverschijnselen vaak mild zijn. Mogelijk zijn er dus meer Nederlanders besmet geraakt, maar is dit niet bij het RIVM bekend.

"Als ouders twijfels hebben over de gezondheid van hun kinderen na het eten van deze producten, raden wij hen aan om contact op te nemen met de huisarts", laat een woordvoerder weten.

Onderzoek verspreiding Belgische eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) liet vanochtend al aan RTL Nieuws weten op de hoogte te zijn van de salmonella-uitbraak. Er waren op dat moment nog geen aanwijzingen dat de producten uit de Belgische fabriek ook in Nederland zijn verspreid. "Maar we zoeken dit samen met de Belgische autoriteiten nog verder uit", zei een woordvoerder.

Verschillende ouders lieten na die berichtgeving aan RTL Nieuws weten dat hun kinderen ziek zijn geworden na het eten van Kinder Surprise. Het is onduidelijk of zij besmet zijn met salmonella.

Welke klachten krijg je van salmonella?

Als je besmet raakt, word je niet altijd ziek. Als je dat wel wordt, krijg je vaak buikkrampen, diarree, ben je misselijk en moet je overgeven. Sommigen krijgen ook koorts, hoofdpijn of spierpijn. De tijd tussen het eten van besmet voedsel en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. De klachten duren vaak 3 tot 7 dagen. De koorts verdwijnt meestal sneller. Bij veel mensen zijn de klachten mild.

Voor ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand lopen een groter risico op het ontwikkelen van symptonen. Een darminfectie kan bij hen daarnaast een ernstiger verloop hebben omdat zij een groter risico hebben op uitdroging.

Mensen met diarree moeten ervoor zorgen dat ze genoeg drinken en zout en suiker binnenkrijgen.

(Bron: RIVM)