Ga naar de inhoud
71,5 procent

Appen in het verkeer neemt toe, jongeren grijpen bijna allemaal naar telefoon

Appen op de fiets, dat mag niet meer Beeld © ANP

Het aantal Nederlanders dat de mobiele telefoon gebruikt in het verkeer neemt toe, meldt verzekeraar Interpolis die dit al langere tijd in de gaten houdt. In een onderzoek in opdracht van de verzekeraar geeft 71,5 procent van de Nederlanders aan het mobieltje weleens te gebruiken tijdens het rijden of fietsen. Vijf jaar geleden was dat nog 66 procent.

Ook het percentage mensen dat aangeeft weleens een foto te maken, iets op te zoeken of een spelletje te spelen op de mobiele telefoon terwijl ze aan het verkeer deelnemen, is gestegen. Interpolis roept daarom op tot actie omdat het volgens de verzekeraar niet normaal moet gaan worden gevonden om de smartphone te gebruiken in het verkeer.

Sociale omgeving van belang

Van jongeren tussen de 12 en 17 jaar gebruikt 85 procent de mobiele telefoon in het verkeer. Veelal is dat uit gewoonte, stelt Interpolis-gedragswetenschapper Patty Jansen. "Het is automatisch gedrag geworden." Ze waarschuwt dat de sociale norm voor jongeren heel belangrijk is voor het eigen gedrag. 

Appen
Lees ook:
Appen achter het stuur: waarom kunnen we het niet laten?

"Als jongeren denken dat hun sociale omgeving positief staat tegenover mobiel gebruik in het verkeer en als jongeren denken dat anderen de mobiele telefoon vaak gebruiken in het verkeer, doen zij dit zelf ook vaker."

Bewustwording

Interpolis ziet voor zichzelf als verzekeraar een rol weggelegd bij het creëren van bewustwording over de gevaren van het gebruik van de smartphone in het verkeer. Maar ook scholen, werkgevers, maatschappelijke organisaties en ouders hebben volgens de verzekeraar een rol.

Politie
Lees ook:
Politie betrapt vanuit touringcar duizenden appende automobilisten

"We weten bijvoorbeeld dat hoe vaker ouders hun mobiele telefoon gebruiken in het verkeer, hoe vaker hun kinderen dit ook doen", legt Jansen uit. "Het is aan ons samen om het niet normaal te laten zijn dat we onze telefoon gebruiken als we deelnemen aan het verkeer."

Appende automobilisten worden tegenwoordig wel vaker op de bon geslingerd dan vroeger. Dat komt onder meer door slimme camera's, zoals je ziet in onderstaande video. Maar ook vanuit touringcars worden wetsovertreders aangepakt. De afgelopen maanden werden duizenden automobilisten beboet vanuit een touringcar.

Deze camera spot appende automobilisten

01:23
Zo werkt de nieuwe camera die haarscherp in beeld brengt wat je allemaal aan het doen bent achter het stuur.