Ga naar de inhoud
'Ernstige knelpunten'

Vakbond FNV waarschuwt voor chaos op Schiphol deze zomer

Drukte op Schiphol vorige zomer. Beeld © ANP

Lange wachtrijen en kwijtgeraakte koffers. Daar waarschuwt FNV deze zomer voor op Schiphol. De luchthaven kampt volgens een analyse van de vakbond met een personeelstekort waardoor de beveiliging en de afhandeling van passagiers en bagage in de knel kunnen komen.

Volgens FNV zijn er deze zomer opnieuw 'ernstige knelpunten' te verwachten. Het lukt Schiphol niet om voldoende nieuwe krachten te werven, meldt de vakbond.

'Medewerkers onder enorme druk'

"De medewerkers op Schiphol staan enorm onder druk, met stress en ziekteverzuim als gevolg en gevaar voor de vliegveiligheid", zegt FNV-campagneleider Joost van Doesburg. 

'Werken
Lees ook:
'Werken op Schiphol is niet veilig én niet gezond'

In de analyse worden onder meer cijfers opgevoerd over het vliegverkeer en het aantal vacatures op de luchthaven. FNV heeft ook meer dan 250 medewerkers op Schiphol ondervraagd. Uit die peiling blijkt dat een ruime meerderheid denkt dat er nog altijd niet voldoende personeel zou zijn om grote vakantiedrukte op te vangen.

Vorige zomer 'aan alle kanten mis'

Het ging vorige zomer volgens FNV al 'aan alle kanten mis' bij het afhandelen van vliegtuigen. Door personeelstekorten kregen onervaren en onvoldoende opgeleide medewerkers volgens de vakbond de verantwoordelijkheid voor het laden van vliegtuigen en het laten instappen van honderden passagiers.

Ook kantoorpersoneel en piloten moesten bijspringen. Daardoor ontstonden volgens de bond lange wachtrijen, waarbij het gebeurde dat koffers niet waren ingeladen.

Overtreding Arbeidstijdenwet

Volgens campagneleider Van Doesburg was er vorig jaar door zeer lange werkdagen soms ook sprake van overtreding van de Arbeidstijdenwet. Dat is volgens hem een kwalijke zaak. "Voor ons is het helder: veilig en gezond je werk kunnen doen moet het uitgangspunt zijn. Als dat niet gegarandeerd kan worden, dan moeten er vluchten geschrapt worden."

Hoezo
Lees ook:
Hoezo vliegschaamte? Vliegen naar de zon nu populairder dan voor corona