Ga naar de inhoud
Gemiddeld één maand

'Nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs? Kan wel drie maanden duren'

Een loket in het Haagse Stadhuis, ter illustratie. Beeld © ANP

Wie bij de gemeente een nieuw paspoort, een ID-kaart of een verlenging van het rijbewijs aanvraagt, moet geduld hebben. In sommige steden kan het wel drie maanden duren voordat je aan de beurt bent. Gemeenten hebben het om meerdere redenen razend druk.

Dat blijkt uit een rondgang van het AD langs de grootste gemeenten van Nederland. Een nieuwe ID-kaart aanvragen duurt in de meeste plaatsen bijvoorbeeld al meerdere weken.

Tot twaalf weken wachten

In Den Haag wachten bewoners daar twaalf weken op, in Zoetermeer zeven weken, Amersfoort zes weken en in Amsterdam en Utrecht duurt het vijf weken. De gemiddelde wachttijd is volgens de krant één maand.

Ook het maken van een afspraak voor een paspoortaanvraag duurt in Den Haag bijna elf weken. Vervolgens duurt het nog een paar dagen voordat het document klaar is.

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag zegt tegen de krant dat er vanaf volgende week tien nieuwe medewerkers beginnen om de wachttijd te verkorten.

Nieuw
Lees ook
Nieuw paspoort in het buitenland? Dat is dan 3000 euro alstublieft

De gemeenten hebben het momenteel druk met het inschrijven van vluchtelingen uit Oekraïne. Ook de nasleep van de coronacrisis en de recente gemeenteraadsverkiezingen zorgen voor vertraging. Volgens het AD zijn balies bij veel gemeenten onbemand vanwege ziekmeldingen en personeelstekort.

'Nieuwe taken, geen extra personeel'

De woordvoerder van de gemeente Amersfoort (waar het aanvragen van een paspoort zes weken duurt) zegt tegen de krant dat 'de gemeente er in de afgelopen jaren veel nieuwe taken heeft bijgekregen, maar geen menskracht'.

Als voorbeeld noemt de woordvoerder de verkiezingen. "Waar voorheen alleen op woensdag kon worden gestemd, is nu sprake van een verkiezingsperiode die zich over de hele week verspreidt. Op maandag en dinsdag is er de mogelijkheid tot vroeg stemmen, op woensdag de reguliere verkiezingsdag." 

De medewerkers die daarbij helpen 'kunnen niet ondertussen paspoorten of rijbewijzen verstrekken'. De woordvoerder spreekt van 'een lastige positie'.

75-plussers
Lees ook:
75-plussers klagen over CBR: procedure herkeuring rijbewijs te traag