Ga naar de inhoud
Alternatief voor mentholsigaret

RIVM wil verkoop van smaakjes en filters voor rookwaren afremmen

Smaakjes zijn aantrekkelijk voor jongeren. Beeld © ANP

De verkoop van tabak met smaakjes moet beperkt worden. Daarnaast moet het verboden worden promotie te maken voor producten die roken aantrekkelijker maken, zoals filters, en smaaksprays. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM).

"Het RIVM adviseert om de promotie en de verkoop van tabaksaccessoires te beperken" schrijft het instituut in een publiek advies. "Het gaat om producten die tabak mogelijk aantrekkelijk maken, zoals smaakfilters en smaaksprays, of producten met een claim dat ze schadelijke stoffen weghalen uit de rook."

Roken blijft schadelijk

Van sommige producten zoals filters is bekend dat ze de helft van de teer en nicotine weghalen uit de tabak, erkent het instituut. Maar het 'is onduidelijk wat voor effect dit heeft op de gezondheid van de roker'. "De accessoires nemen sowieso niet alle schadelijke stoffen weg, dus roken met accessoires blijft schadelijk."

FIOD
Lees ook:
FIOD rolt illegale sigarettenfabriek op: recordvangst tabak

Daarom moet het volgens het RIVM verboden worden te claimen dat een bepaald product het roken minder ongezond maakt. "Vooral ook omdat uit het onderzoek blijkt dat een derde van de rokers denkt dat deze producten roken minder schadelijk maken."

Menthol en jonge rokers

Uit een enquête blijkt dat 28 procent van de rokers die smaakaccessoires gebruiken dit doen omdat mentholsigaretten niet meer verkocht mogen worden. Volgens het instituut maakt menthol als smaakstof voor e-sigaretten het roken voor jonge, beginnende rokers aantrekkelijk.

Het RIVM wil dat tabaksaccessoires voortaan alleen verkocht mogen worden in speciaalzaken en rokerswebwinkels. Zulke accessoires zijn in Nederland niet verboden. In onder meer België en Denemarken geldt wel een verbod.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaat het onderzoek bestuderen. Hij komt dan voor de zomer met een reactie op dit onderzoek.