Ga naar de inhoud
Coulant voor vluchtelingen

Geen bekeuring voor Oekraïners die foutparkeren in grote steden

Een auto wordt weggesleept in Amsterdam (beeld ter illustratie). Beeld © ANP / Robin Utrecht

Auto's met een Oekraïens nummerbord die foutgeparkeerd staan in de vier grote steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht krijgen daarvoor geen bekeuring. Het gaat om tijdelijke maatregelen om vluchtelingen voor de oorlog te ontzien.

In Rotterdam zijn de scanauto's geprogrammeerd om Oekraïense nummerborden te negeren, zegt een woordvoerder van wethouder Mobiliteit Judith Bokhove. "Dat is een tijdelijke maatregel. Je wilt nu uit menselijk oogpunt niet voor een bekeuring achter deze mensen aan zitten."

Geen incidenten, geen klachten

Volgens de woordvoerder gaat het om 'enkele auto's' die foutgeparkeerd staan in de stad. "Er zijn geen incidenten geweest en ook hebben we geen klachten ontvangen van bewoners. De meeste mensen die met de auto komen, worden opgevangen in een sporthal in Zuid. Daar wordt ze uitgelegd dat ze gratis kunnen parkeren bij de P+R Beverwaard. Dus daar staan de meeste auto's."

Amsterdam stelt voor vluchtelingen uit Oekraïne parkeerplaatsen beschikbaar in elf parkeergarages door de hele stad, zegt een woordvoerder van Verkeerswethouder Egbert de Vries. Voor auto's met een Oekraïens nummerbord die op straat parkeren, geldt 'tot in ieder geval 1 mei, en eventueel langer afhankelijk van de situatie, een coulanceregeling'. "Deze eigenaren krijgen geen parkeerbon."

Opvang
Lees ook:
Opvang Oekraïners in gastgezin pakt niet altijd goed uit: 'Je hebt nul privacy'

De hoofdstad wil met deze regeling pas aangekomen vluchtelingen 'ontzorgen en financieel ontzien'. Hoeveel auto's er in de hoofdstad foutgeparkeerd staan op straat, is niet bekend.

Zes auto's weggesleept

In maart en april zijn volgens de woordvoerder zes auto's met een Oekraïens kenteken weggesleept in Amsterdam. Die werden allemaal weer opgehaald door de eigenaar. Wegslepen gebeurt wanneer een auto op een gevaarlijke of hinderlijke plek staat. "De Oekraïense eigenaar kan in dat geval de auto bij het depot ophalen en hoeft vanwege de coulance geen kosten te betalen."

In Den Haag zijn auto's van Oekraïners welkom op het parkeerterrein van voetbalclub ADO Den Haag, laat een woordvoerder weten. "Mensen die door de stad een hotel toegewezen krijgen, mogen de auto daar gratis neerzetten. Wie foutgeparkeerd staat in de stad, wordt niet onmiddellijk op de bon geslingerd. Zij krijgen krijgen het verzoek de auto te verplaatsen naar een plek waar ze gratis kunnen staan – dat is dus bij ADO of ergens anders buiten het centrum."

Vluchtelingencrisis
Lees ook:
Vluchtelingencrisis Oekraïne is immens: 'Grootste beweging sinds jaren 40'

Dat is volgens de woordvoerder 'geen vrijbrief om eindeloos te blijven staan'. "We zien het als een gelegenheid de mensen uit te leggen wat de parkeerregels zijn. We spreken de mensen uiteraard zo tactvol mogelijk aan, want de auto is misschien wel het meest waardevolle wat ze nog bezitten. Den Haag wil ze een warm welkom bieden. Veel mensen worden overigens na een paar dagen in het centrum opgevangen op locaties wat meer buiten het centrum, zoals kantoorgebouwen, waar vaak een parkeerplek bij is."

Oogje toeknijpen

Ook in Utrecht knijpen de handhavers een oogje toe als er een Oekraïens nummerbord op de auto zit. De stad laten deze auto's in elk geval tot en met 30 april met rust. "Intern kijken we nog naar een eventuele oplossing voor de langere termijn, mocht dat nodig zijn. Maar op het gebied van foutparkeren, denk aan het verbod op stilstaan, parkeren op een gehandicaptenplaats of op het trottoir, maken we geen uitzondering."