Aanspreekbaar

Vader levend uit ingestort huis gehaald na gasexplosie

04 april 2022 13:51 Aangepast: 04 april 2022 17:18
Hulpverleners hebben drie de drie familieleden uit het puin gehaald. Beeld © SPS Media

De vader uit Oldenzaal die uren onder het puin van zijn ingestorte huis lag, is daar uit gehaald. Het huis is volledig ingestort door een gasexplosie.

Dat laat de Brandweer Twente weten. Eerder waren er al twee slachtoffers onder het puin vandaan gehaald. Over hun toestand is nog niets bekend, zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Contact met de man

Tijdens de reddingsactie was er contact met de man, liet de brandweer vanochtend weten. Met speciale STH-teams (Specialisme Technische Hulpverlening), die zijn uitgerust met gereedschap en materieel om de bouwconstructie te stabiliseren, werd een weg voor de man uit het puin gecreëerd.

Er is niets meer over van het huis. Er is niets meer over van het huis.

'Het is bizar'

Erik woont bijna naast het ingestorte huis: er zit één woning tussen. "Ik was aan het werk toen het gebeurde", vertelt hij. "Mijn buurjongen kwam me halen, toen ben ik meteen naar huis gegaan. Mijn zoon was nog thuis. Hij dacht dat er vuurwerk werd afgestoken."

Erik en zijn gezin zijn zich 'kapot geschrokken'. "En het ergste is dat er mensen binnen waren. Mijn bijna-buren. Bizar. Alleen de pui staat nog." Inmiddels is Erik weer aan het werk, hij is schilder, al gaat het niet van harte. "Ik ben met mijn hoofd toch vooral daar, bij mijn buren en bij mijn straat. Ik ga straks ook weer even terug. Het is niet dat ik iets kan doen nu, maar toch."

Volgens plaatselijke media waren drie traumahelikopters opgeroepen. De omgeving van het huis werd afgezet, omwonenden moesten hun woning verlaten. 

Honderd keer ernstige schade

De brandweer liet weten dat er bij de woning een laadpaal werd geplaatst. Daarbij is een gasleiding geraakt. Of die werkzaamheden in het huis, ernaast of op straat plaatsvonden, kon een woordvoerder niet zeggen. De monteur is in shock naar het ziekenhuis gebracht. 

Netbeheer Nederland vertelt aan RTL Nieuws dat jaarlijks bij graafwerkzaamheden ruim honderd keer ernstige schade wordt veroorzaakt aan gasleidingen. Dat kan leiden tot een kleinschalige ontruiming of in ernstige gevallen tot een brand of explosie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huis volledig ingestort in Oldenzaal, twee mensen onder het puin vandaan gehaald

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore