'Bijzonder risicovol'

Duitser liet zich 87 keer vaccineren, wat doet dat met je lichaam?

04 april 2022 13:19 Aangepast: 04 april 2022 13:26
De man liet zich soms wel drie keer op een dag vaccineren. Beeld © SIPA USA

In Duitsland is een man aangehouden omdat hij zichzelf minstens 87 keer zou hebben laten vaccineren. Hij deed dat om vaccinatiebewijzen door te verkopen. Maar zo vaak een spuit in je arm laten zetten tegen het coronavirus: wat doet dat met je lichaam? We vroegen het immunoloog Ger Rijkers.

"Dit zou ik echt iedereen afraden", is de eerste reactie van Rijkers. Hij is immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis en las het nieuwsbericht over de 61-jarige Duitse man dit weekend ook. "Ik zag het en twijfelde gelijk aan of het wel waar was. Jezelf 87 keer laten vaccineren, dat is natuurlijk echt extreem."

Medewerker herkende de man

De man zou volgens de Duitse krant Freie Presse soms wel drie keer op een dag op verschillende priklocaties een vaccinatie hebben gehaald. Het Duitse Rode Kruis vertelde aan de krant dat een medewerker van een vaccinatiecentrum in Dresden argwaan kreeg omdat hij de man herkende van een eerdere prikbeurt. Toen de man daarna weer in een vaccinatiecentrum verscheen, belde het personeel de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Duitse man laat zich 87 keer vaccineren om prikbewijs te verkopen'

Er werd aangifte tegen de man gedaan op verdenking van betrokkenheid bij de verkoop van vaccinatiepaspoorten, waarna hij werd aangehouden. Hoe vaak de man exact een vaccin heeft gekregen is onduidelijk, maar autoriteiten verwachten dat het aantal mogelijk nog hoger ligt.

Bijzonder risicovol

Het is niet duidelijk hoeveel de man kreeg voor de verkoop van een dergelijk vaccinatiepaspoort. Maar immunoloog Rijkers is stellig: "Ik raad echt aan om je geld op een andere manier te verdienen." Volgens hem is het namelijk bijzonder risicovol wat de Duitser heeft gedaan.

Rijkers legt uit: "Als je zo vaak achter elkaar, op relatief korte termijn, een vaccin krijgt toegediend, dan wordt je immuunsysteem zo hard geactiveerd dat je daardoor ernstigere bijwerkingen kan krijgen. Het gaat dan om de bijwerkingen die we kennen van het coronavaccin, maar dan in een veel ergere vorm."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te weinig vaccin in 247 boosterprikken door 'menselijke fout'

Er reageren namelijk steeds meer cellen in je lichaam op het vaccin. Iets wat mensen ook gemerkt kunnen hebben na hun boostervaccinatie. "Bij het derde vaccin hebben veel mensen toch wat langer een vervelend gevoel in hun arm gehad, of hebben zich minder lekker gevoeld dan na de eerste twee vaccinaties. En dat gebeurde na drie keer prikken met tussenpozen. Moet je nagaan hoe heftig je lichaam reageert als je zo vaak achter elkaar prikt."

'Milde bijwerkingen voor lief genomen'

Of de Duitse man ziek is geworden, is niet bekend. "Ik ga er vanuit dat hij al die keren het vervelende gevoel in zijn arm, een zwelling en koorts voor lief heeft genomen en dat hij niet veel zieker is geworden dan dat", zegt Rijkers. "Anders zou hij nooit zo lang door zijn gegaan. Dat kan niet. In die zin heeft de man bijzonder veel geluk gehad."

Maar, de man heeft ook pech, zegt Rijkers. "Want hij is door zijn handeltje nu niet meer beschermd tegen het coronavirus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Immuunsysteem voorbereiden op nieuwe pandemie: 'Lockdown voorkomen'

Je zou misschien denken: 87 vaccinaties betekent 87 keer zo goed beschermd tegen Covid-19. Maar zo werkt het lichaam dus niet. "Om te voorkomen dat je lichaam één groot vat wordt met antistoffen tegen het coronavirus - je immuunsysteem maakt immers antistoffen aan na een vaccinatie - schakelt het immuunsysteem zichzelf uit na zo veel vaccinaties. Het plafond is dan bereikt en je bent dan tolerant. Dat betekent dat je lichaam dan niet meer reageert als je besmet raakt met het echte virus, wat voor deze man dus geen goed nieuws is."

Rijkers noemt het dan ook 'erg bijzonder' wat de man heeft de gedaan. "Hij heeft zijn eigen gezondheid 87 keer op het spel gezet om geld te verdienen aan mensen die al bang zijn voor één dosis. En daarnaast is hij nu dus zelf niet meer beschermd. Allemaal redenen dus om deze handel niet te beginnen."

Gaf geen verzekeringsnummer door

Volgens het Duitse Rode Kruis kon de man zoveel vaccinatieafspraken maken omdat hij alleen zijn naam en geboortedatum doorgaf en niet zijn verzekeringsnummer, waardoor hij niet door de mand viel.

Er wordt nog onderzoek gedaan of de man ook in andere Duitse deelstaten vaccinatielocaties heeft bezocht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore